Acum 31 de ani, la Timișoara s-a strigat „Libertate!”. Sirenele au răsunat duminică în centrul orașului
20 decembrie '89 este ziua în care la Timișoara s-a strigat „Libertate”. În fabricile din oraș a izbucnit greva generală și peste 100.000 de oameni au ieșit pe străzi.
De la Timișoara, revoluția a cuprins toată țara. În amintirea acelor vremuri, sirenele victoriei au răsunat astăzi, din nou, în centrul orașului.
În urmă cu 31 de ani, oamenii s-au strâns în Piaţa Victoriei, au îngenuncheat şi au rostit în cor „Tatăl Nostru”. De la balconul Operei, revoluţionarii au anunţat că Timişoara este primul oraş din ţară liber de comunism. Era şi ziua în care armata nu a mai tras în oameni.
Dinu Buhăianu – revoluţionar: „Erau sute, mii de oameni, toţi strigau Libertate! am fost primul oraş liber în data de 20 decembrie cu sacrificiile pe care le-am avut”
Gruia Săsăran este unul dintre cei care au mers la Consiliul Judeţean pentru a negocia cu prim-ministrul de la acea vreme, Constantin Dascălescu, venit la Timişoara pentru a înăbuşi revolta. Cerinţele timişorenilor erau ferme: demisia lui Ceauşescu şi a întregului guvern, demascarea criminalilor, eliberarea deţinuţilor, recuperarea trupurilor celor căzuţi şi organizarea de alegeri libere.
Gruia Săsăran: „Îmi pare rău că nu am dus idealurile până la capăt.”
Tudorin Burlacu - revoluţionar „Le-am dat o ţară frumoasă, le-am dat tot ce trebuie, şi noi ne-am retras, că or spus că noi aveam puţină experienţă. Aveam cam 30 de ani, ca şi voi. Eh, i-am lăsat pe ăştia cu experienţă şi acum după 30 de ani îi întrebăm: ce aţi făcut domnilor, cu ţara?”
În decembrie 89, la Timişoara au murit 93 de oameni şi aproape 400 au fost răniţi. După ce oraşul s-a proclamat liber de comunism, revolta a pornit şi în alte zone din ţară.