"Romania este o tara de mana a zecea". Ministrul Agriculturii spune ca la noi ajung pesti cu viermi si produse expirate
"Romania este o tara de mana a zecea", sustine ministrul agriculturii care spune ca, de multe ori, tara noastra este considerata cosul de gunoi al Europei.
Tot el afirma ca pe piata noastra ajung din strainatate mezeluri cu termen de valabilitate expirat sau pesti din marea Nordului plini de viermi din cauza faptului ca autoritatile nu sunt capabile sa controleze marfurile care intra in tara.
Declaratia Ministrului Agriculturii arunca in aer piata importurilor. Achim Irimescu a facut aceste afirmatii in cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar. El a atacat dur o parte din marfa care vine din strainatate. S-a referit in primul rand la pestele adus din marea Nordului, in care se gaseste viermele Anisakis.
"Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?“, spune ministrul Irimescu, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Achim Irimescu a mai adaugat ca Romania este considerata o piata de mana a zecea.
"In Marea Nordului este un vierme care sta in stomacul pestelui. Pentru pietele din Europa acesta se eviscerează si se scoate. In Romania, care e piata de mana a zecea, nu se eviscereaza, pentru ca asta ar insemna mana de lucru. Asadar pentru Romania se lasa asa, se congeleaza in principiu, doar ca, pana ajunge sa se congeleze, viermii pot sa migreze in muschi si asta e un peste contaminat."
Ioan Liviu Mitrea, parazitolog USAMV: Pot fi infestati cu larve merluciu, hering, macrou sardine, mourn, somon si care daca sunt infestati prezinta larvele, asemenea pesti consumati de om pot produce o manifestare clinica, in functie de intestitatea parazitului
Ministrul a evitat sa dea exemple concrete. A amintit cazul recent de la Constanta unde autoritatile au depistat carne congelata din 1980.
Achim Irimescu: Dupa 40 de ani carne congelata a ajuns in Romania, carne de vita. Intelegeti? Aici este o piata in care lumea se orienteaza si aduce produsele care sunt la sfarsit de termen de valabilitate, poate si depasit. Se spala salamul in Romania, stiti bine, cu otet si uneori le baga in galantar, se schimba saramura la branza si se baga din nou la vanzare.
Cu toate ca ministrul nu a venit cu dovezi concrete, patronatele din industria alimentara ii sustin afirmatiile. "Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse in tara cu preturi de dumping, ceea ce denota si o eventuala depasire a termenelor de valabilitate. "
ANPC: Ministrul Agriculturii le cere autoritatilor de control sa-si faca datoria. Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor se apara si sustine ca si-a indeplinit sarcinile. Aproape 42.000 de firme care activeaza in industria alimentara au fost amendate cu 7,7 milioane de lei.
Ministrul agriculturii sustine ca in magazinele noastre ajung din strainatate mezeluri aproape expirate si pesti cu viermi din Marea Nordului.
Cazul Profi
Seful unui magazin Profi din centrul Aradului sustine ca a fost suspendat din functie pentru ca a refuzat sa vanda carne expirata, spalata cu detergent si otet, lucru pe care i l-ar fi cerut superiorii sai. El a sesizat Politia, Protectia Consumatorilor, DSVSA si ITM Arad.
Potrivit adevarul.ro, conducerea lantului neaga insa astfel de practici si spune ca barbatul a creat "o situatie tensionata", care se va rezolva in instanta. Ciprian Emanuel Gabor, a declarat, marti, ca el si alti zece angajati ai unitatii au depus sesizari la Politie, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC), Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), prin care acuza abuzuri din partea unor superiori.
Gabor, care zilele trecute a fost suspendat din functie, sustine ca neintelegerile cu superiorii au aparut in momentul in care acestia au incercat sa ii impuna sa vanda produse expirate, iar el s-a opus. El sustine ca i s-a cerut sa vanda carne expirata, spalata cu otet si detergent, iar pentru ca a refuzat, superiorul le-a solicitat acest lucru direct angajatilor.
"Pentru ca am refuzat sa vand carne expirata, s-au facut presiuni pe angajati de catre seful meu direct, sa accepte sa vanda carnea, iar daca eu reactionez sa ii anunte pe el, ca ma va pune la punct. Cu alta ocazie, directorul zonal mi-a reprosat ca am aruncat carnea expirata si nu am facut precum la alte magazine ale noastre, sa o spal cu otet si detergent CIF", a declarat Gabor.
El sustine ca seful sau, directorul zonal, i-ar fi solicitat si sa reeticheteze unele produse expirate, precum salamuri, toba sau sunca, insa a refuzat.
La ITM Arad, el si ceilalti zece angajati au sesizat, intre altele, ca nu le-au fost platite orele suplimentare incepand cu iulie 2015.
Gabor a adaugat ca el si ceilalti zece angajati au solicitat Primariei Arad autorizatie pentru un protest de strada, asteptand raspuns in acest sens. Conducerile CJPC, DSVSA si ITM Arad au confirmat ca se fac cercetari in acest caz, dupa ce au fost depuse petitii de catre 11 angajati.
Directorul de comunicare al Profi Romania, Gabriel Paslaru, a negat practicile mentionate de catre Gabor, declarand, pentru News.ro, ca se asteapta ca verificarile autoritatilor sa demonstreze "care este situatia reala".
Iata punctul de vedere integral remis de Profi Romania, prin Gabriel Paslaru, director de comunicare:
"In presa de azi au fost facute unele afirmatii cu privire la suspendara unui sef de magazin PROFI din Arad, afirmatii pe care PROFI le respinge, facand urmatoarele precizari: Mai multi angajati ai acelui magazin au reclamat recent ca seful unitatii comite abuzuri grave si nu respecta procedurile PROFI.
Am declansat o ancheta interna preliminara din care a rezultat ca reclamatiile sunt fondate, ca acel angajat aplica aleator o serie de reguli, inclusiv unele elementare, cum ar fi raportarea orelor suplimentare efectuate de angajati, astfel incat acestea sa poata fi platite conform legii.
Compania a decis suspendarea sa din functie, iar in momentul cand a aflat hotararea, el a inceput o serie de actiuni ilegale care merg de la dezinformari scandaloase si pana la exercitarea de presiuni asupra angajatilor care nu s-au alaturat protestului sau. Presiunile au degenerat chiar si in amenintari fizice la adresa lor. Situatia se va rezolva in justitie.
PROFI respinge afirmatiile denigratoare nefondate privitoare la activitatea sa avand in vedere ca siguranta alimentara este prima prioritate a magazinelor PROFI.
Apreciem faptul ca vor urma controale de la diversele institutii sesizate de seful de magazin, deoarece consideram ca astfel se va dovedi o data in plus falsitatea declaratiilor sefului de magazin, si ca magazinele noastre respecta clientii, angajatii si, nu in ultimul rand, legislatia in vigoare."