Abandonul universitar în România: 50% dintre studenți părăsesc facultatea. Ce soluții propune Guvernul
În România, un student din doi nu termină facultatea pe care au început-o. Situația este atât de gravă încât Guvernul se pregătește să lanseze un program național de reducere a abandonului universitar.
Printre măsuri regăsim o mai bună consiliere pentru alegerea carierei, program flexibil, cursuri remediale și sprijin financiar.
Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul tinerilor care au absolvit studii superioare - arată rapoartele Eurostat.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Mai puțin de un sfert dintre românii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au terminat o facultate, în timp ce media Uniunii este de 43 la sută. Unul dintre motive este abandonul universitar. Mulți renunță pentru că nu fac față cerințelor academice.
Studentă: „Anul acesta avem vreo 5 sau 6 colegi, care nu mai sunt pentru că nu au luat restanța.”
Vlad Stan, Student: „Te reprofilezi, încerci să își cauți un domeniu plăcut.”
Potrivit ultimelor date oficiale, rata abandonului universitar pentru ciclul de licență a ajuns la aproape 48%. Asta înseamnă că doar un student din doi termină facultatea începută. În cazul învățământului la distanță și fără frecvență, situația este și mai gravă - doar unul din trei.
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind organizarea și finanțarea Programului Național de Reducere a Abandonului Universitar.
Documentul include o serie de măsuri prin care tinerii vor fi sprijiniți să încheie studiile.
Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești a obținut deja 30 de milioane de lei pentru așa ceva.
Alina Brezoi, Prorector UPG Ploiești: „Studenții vor beneficia de activități remediale pentru a susține examenele unde au restanțe sau unde au anumite probleme a învăța, vor primi o bursă cei care au o situație precară acasă.”
Programul prevede consilierea tinerilor încă de pe băncile școlii, ca să aleagă o facultate care li se potrivește. Teoretic, asta se întâmpla și acum.
Raluca Căprău, Elevă: „Am avut tot felul de teste de orientare școlară. Îți puneau întrebări atât pe acțiuni, pe gândurile tale, pe cum gândești critic, adică aveau foarte multe întrebări.”
Ligia Blaj, Consilier Școlar: „Toate răspunsurile copiilor sunt măsurate și se încadrează într-un anumit profil de personalitate, care este descris în amănunt”.
Totuși, numărul consilierilor școlari este atât de mic, încât unul singur are în grijă sute de copii. În plus, elevii și-ar dori să poată interacționa direct cu o companie care activează în domeniul ales de ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, facultate, studenti, abandon, universitate, solutii, myimpact,
Dată publicare:
08-10-2024 19:21