“A venit DNA-ul peste noi. E nasol.” Procurorii acuza Apa Nova ca avea un serviciu de securitate cu filaje si interceptari

DNA, perchezitii, jandarmi

Angajatii Apa Nova Bucuresti “au intrat in trepidatii” si voiau sa isi puna actele la punct, dupa ce procurorii DNA au ridicat documente din cadrul acestei institutii, se arata intr-o discutie relatata in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

Propriul serviciu de securitate

Apa Nova Bucuresti avea un serviciu de securitate format din fosti lucratori ai serviciilor de informatii, prin intermediul caruia se efectuau filaje si interceptari, se arata in referatul DNA cu propunerea de arestare preventiva a lui Costin Berevoianu, a lui Vlad Moisescu si a omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

Potrivit sursei citate, prin intermediul acestui serviciu de securitate se dorea evitarea divulgarii de catre angajatii companiei a datelor care sa conduca la depistarea activitatilor ilegale pe care le derulau cei care controlau agentul economic.

“Deosebit de important este si faptul ca la nivelul SC Apa Nova Bucuresti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din fosti lucratori ai serviciilor de informatii care efectueaza filaje si interceptari in interesul persoanelor care controleaza agentul economic si care incearca in acest mod sa tina sub control divulgarea de catre angajatii companiei de date care sa conduca la depistarea activitatilor nelegale derulate. Tot pentru asigurarea confidentialitatii activitatilor ilicite derulate de aceasta companie au fost infiintate conturi bancare confidentiale prin intermediul carora sunt efectuate plati de catre persoane anume desemnate (Bruno Roche si Lalague Laurent)”, spun procurorii DNA Ploiesti.

Citește și
Sorin Oprescu
Sorin Oprescu ramane in inchisoare. Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea de a fi plasat in arest la domiciliu
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit documentului citat, probele administrate in cauza de anchetatori au relevat intentia de a fi plasmuite documente care sa fie prezentate drept justificare pentru platile efectuate si care sa confere un caracter de legalitate acestora, in conditiile in care aceste documente nu au existat la momentul descinderii si ridicarii de inscrisuri de la sediul SC Apa Nova SA si SC Veolia Apa Servicii SRL de catre ofiterii DNA.

“Mai mult, probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente in baza carora au fost efectuate plati presupus nelegale”, sustin procurorii.

De asemenea, acestia arata ca in cauza a fost afectat ‘in mod grav’ parteneriatul strategic romano-francez transpus la nivel economic intr-o asociere publica privata, iar capusarea activitatii Apa Nova a condus la cresterea pretului serviciilor de apa si canalizare platit de locuitorii municipiului Bucuresti.

“In speta, a fost afectat in mod grav parteneriatul strategic romano-francez transpus la nivel economic intr-o asociere publica privata in cadrul unor societati comerciale pe actiuni constituite sub forma unor agenti economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova Bucuresti SA, prin capusarea activitatii cu diferiti agenti economici prin intermediul carora s-au scurs sume extrem de importante de bani in mod nelegal. Aceasta situatie a avut efect indirect inclusiv cresterea pretului serviciilor de apa si canalizare platit de locuitorii municipiului Bucuresti”, se arata in referatul DNA.

Procurorii anticoruptie cer arestarea celor trei inculpati din dosar, aratand ca activitatile nelegale retinute in sarcina lor s-au derulat pe o perioada lunga de timp, pana in prezent, pericolul pentru ordinea publica fiind “concret si actual”.

Totodata, exista indicii conform carora inculpatii sunt parte a unui mecanism infractional complex, avand ca obiect comiterea unor infractiuni de coruptie, iar destructurarea acestui mecanism presupune in mod obligatoriu izolarea tuturor persoanelor cu privire la care exista probe ca au comis infractiuni de genul celor retinute in aceasta cauza, astfel incat urmarirea penala sa se deruleze intr-un mod eficient, sustine DNA.

“A venit DNA-ul peste noi”

In documentul citat este redata o convorbire purtata in data de 21 august intre liderul sindicatului angajatilor Apa Nova Bucuresti, Nicolae Turcuman, si un anume Florin, cel dintai afirmand ca a venit DNA-ul “peste noi'' pentru a ridica documente, iar cel din urma spunand ca “odata si odata tot trebuia sa vina”:

Florin: Da, Nicusor!
Turcuman: Te pup, Florine! Ce faci?
Florin: Bine. Ce faci tu?
Turcuman: Bine. Pe aici, cu controalele noastre.
Florin: A!...
Turcuman: A venit DNA-ul peste noi.
Florin: Pai ce-ati facut?
Turcuman: Pai nu stiu ce au facut altii. Eu n-am facut nimic.
Florin: Pai da, bine, pravalia ce-a facut?
Turcuman: Pravalia, da... Au stat azi noapte pan' la ora 1:00 pe aici.
Florin: Aha!
Turcuman: Au ridicat documente... Nasol rau de tot!
Florin: Pai odata si odata tot trebuia sa vina si acolo, ca na!
Turcuman: Iti dai seama, ca, na!... Nu...
Florin: Ca s-au perindat si pe acolo tot felul de...
Turcuman: Da.
Florin: ...directori, directorasi, care mai de care. Da.
Turcuman: Pai da. Tu ce faci?
Florin: Ei, pe aici, cu ale mele. Nimic...
Turcuman: Ce vroiam eu sa te rog: sa nu uiti pe 19. Asa a ramas cu Dana. O sa venim pe la noi sa stam un pic de vorba, da?
Florin: Da. Da. Cum o sa uit? Sigur. Sigur.
Turcuman: In rest, vedem. O sa vin sa semnam procesele alea verbale pentru... Alea vechi, cand s-a facut piscina.
Florin: Da.
Turcuman: Sa le aduc aici, ca deja au inceput sa intre in trepidatii oamenii pe aici, ca vor sa se puna la punct cu toate documentele, ca de acum se asteapta la orice.
Florin: Pai cine stie de unde...?
Turcuman: Da. Da. Da. Iti dai seama. De domnul Berevoianu stii? E in concediu? Ai mai vorbit cu el?
Florin: Stiu ca pleca, dar nu stiu daca a plecat sau nu.
Turcuman: Aha! Aha! Nu mai stii nimic sigur.
Florin: Nu stiu.
Turcuman: Da. Da-i spun si lui? Nici nu stiu. Sa-i dau telefon? Sa nu-i dau telefon?
Florin: Ei, o sa-l sun eu.
Turcuman: Da. Suna-l, ca sa ... Mai bine il suni tu si-i spui ca ai vorbit cu mine si... am zis sa nu-l deranjez. Da?
Florin: Da.
Turcuman: Bine, Florine. Si atunci mai vorbim. Mai vedem ce facem. Da?
Florin: Da.
Turcuman: Bine, Florine. Mai vorbim. Te pup. Pa!

In cursul aceleiasi zile, Madalin Jorj Mihailovici, director general adjunct, poarta o discutie cu directorul general al Apa Nova Bucuresti, Lavinia Saniuta, pe care o informeaza ca procurorii DNA au ridicat documente, insa la unele contracte au fost si probleme:

Lavinia Saniuta: Alo!
Madalin Mihailovici: Sarut-mana, buna-dimineata! Ma scuzati, ca eram sub dus.
Lavinia Saniuta: Buna-dimineata! Nu, scuze.
Madalin Mihailovici: Am plecat, sunt in drum spre birou. Va ascult.
Lavinia Saniuta: Am inteles.
Madalin Mihailovici: Ma scuzati, dar chiar nu am reusit astazi sa ajung la 7 la birou, ca nu mai aveam...
Lavinia Saniuta: Nicio problema! Nu, dar voiam sa stiu cum s-a terminat.
Madalin Mihailovici: S-a terminat ca au luat documentele cat au gasit.
Lavinia Saniuta: Da.
Madalin Mihailovici: Sunt unele care, destul de multe gasite, altele care nu avem.
Lavinia Saniuta: Dar ce nu avem in principiu?
Madalin Mihailovici: Pai, n-au gasit, la unele contracte nu au gasit in spate rapoarte, proiecte si asa mai departe.
Lavinia Saniuta: Am inteles. Am inteles. Dar s-au purtat frumos?
Madalin Mihailovici: Nu, au fost, din punctul meu de vedere, au fost deosebit de eleganti.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu in perioada 2008 - 2015, sunt acuzati de trafic de influenta.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventiva a celor trei, Semenescu Ovidiu Traian si-a traficat influenta in favoarea Grupului de firme Veolia si SC Straco Grup SRL Bucuresti si a cumparat influenta numitilor Moisescu Vlad Octavian si Berevoianu Costin in beneficiul firmelor din grupul francez, toate cele trei persoane obtinand prin intermediul unor societati detinute sau controlate diferite avantaje patrimoniale.

Probele administrate au relevat faptul ca, la nivelul SC Veolia Apa Servicii SRL si SC Apa Nova SA, ambele membre ale grupului francez de firme Veolia, au fost incheiate in mod fictiv mai multe contracte cu SC Team International Consul SRL, SC Environment & Sport Development SRL si SC Corporate Forencsis Expert Consultancy Services SRL, societati controlate de Moisescu si Semenescu, pretul platit acestora in baza contractelor reprezentand, in fapt, contravaloarea influentei pe care acestia au exercitat-o la nivelul institutiilor publice cu atributii legate de activitatea societatilor din grupul Veolia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Schema prin care Apa Nova ar fi obtinut contracte cu primaria Capitalei. Cum era majorat tariful la apa si canal prin spaga
Schema prin care Apa Nova ar fi obtinut contracte cu primaria Capitalei. Cum era majorat tariful la apa si canal prin spaga

Costin Berevoianu, consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, Vlad Moisescu - membru PNL, omul de afaceri Ovidiu Semenescu si doi cetateni francezi, administratori ai companiei APANOVA, au fost pusi sub acuzare, intr-un dosar scandalos de coruptie.

Sorin Oprescu ramane in inchisoare. Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea de a fi plasat in arest la domiciliu
Sorin Oprescu ramane in inchisoare. Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea de a fi plasat in arest la domiciliu

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, va fi cercetat in continuare in stare de arest preventiv, dupa ce Tribunalul Bucuresti i-a respins vineri cererea de inlocuire a masurii cu una mai usoara. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.