A reabilitat calea ferată pentru Mocăniță, iar acum statul a depus o plângere pe numele său
Este scandal între CFR, Inspecţia de Stat în Construcţii şi proprietarul ''Mocăniţei Huţulca'', unul dintre brandurile Bucovinei.
Autorităţile române au depus o plângere penală pe numele unui austriac care deţine trenul şi îl acuză că a modificat fără să aibă avizele necesare o porţiune de cale ferată, pe unde circulă ''Mocăniţa''. Acuzatul se apără şi spune că a avut susţinerea primăriei din localitate.
Mocăniţa Huţulca face 24 de kilometri, dus-întors, de la Moldoviţa până spre munţi, în localitatea Argel din Suceava.
Proprietarul trenului a închiriat gara din Moldoviţa de la CFR, care oricum nu mai era folosită din 2010. Omul a investit 50.000 de euro pentru renovarea ei şi a deschis un muzeu cu trenuri vechi.
Pe o porţiune de 500 de metri de cale ferată însă, Mocăniţa nu încăpea. Aşa că austriacul a reabilitat singur şinele. A avut un aviz de la primărie, care deţine terenul pe care este construită calea ferată, aflată în proprietatea CFR.
Cei de la Compania Națională de Căi Ferate şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii îl acuza acum pe austriac de distrugere şi considera că este autorul unei construcţii ilegale pentru că nu le-a cerut acordul.
Greg Hocevar, proprietarul Mocăniţei Huţulca: "Am pus sinele noastre în formă de panou, provizoriu. În plângerea de la CFR sunat acuzat de distrugere. Linia CFR este închisă de la inundaţiile din 2010 şi de atunci nu a mai circulat niciun tren. Primăria ne-a încredinţat să facem această linie pentru a creşte calitatea turismului."
Train Elisei, primarul comunei Moldoviţa: "Există un acord care a fost discutat şi în Consiliul Local. Este şi scris şi verbal. Terenul aparţine comunei Moldoviţa. Este intabulat şi nimeni nu are ce obiecta. Asta trebuie să le intre în cap tuturor. Până acum nu a fost nicio problemă."
Până la rezolvarea plângerii penale, traseul Mocăniţei a fost modificat. Acum nu mai porneşte din gara Moldoviţa, ci dintr-una de marfă, situată la 500 de metri distanţă. Astfel nu mai este nevoie ca trenul să treacă peste șinele modificate de austriac. În această staţie de marfă însă casa de bilete este într-o cameră care pe vremuri a fost atelier mecanic.
Potrivit statisticilor locale, numărul turiştilor în zona s-a triplat în ultimii ani tocmai pentru că a reapărut în zona Mocăniţa.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!