A murit pentru că spitalul nu avea doctori să îl trateze. Povestea tragică a pacientului din Satu Mare refuzat de trei centre
Un bărbat de 52 de ani, victima unui accident de circulație, a murit în spitalul din Satu Mare pentru că unitatea medicală nu avea doctori specializați să îl trateze, iar trei spitale unde s-ar fi încercat trimiterea lui i-au refuzat transferul.
Un spital a invocat că altul este mai aprope și că pacientul ar trebui trimis acolo. Acesta, la rândul lui, a spus că nu are locuri, iar cel de-al treilea susține că nu a primit nicio solicitare de transfer. Familia celui decedat și-a angajat un avocat și va face plângere penală.
Iosif Pinkovai a ajuns la Spitalul din Satu Mare după ce a căzut cu scuterul și s-a lovit cu pieptul de ghidon. O ambulanță l-a adus la spital în jurul orei 19:30.
Angelica Pop, soția lui Iosif Pinkovai: „În salvare s-a urcat pe picioarele lui și mi s-a spus că va fi bine. La ora 00.00 nimic complicat. Între 05:00 și 06:00 dimineața am vorbit și mi s-a spus că a făcut un stop cardiac. La 07:00 dimineața mi s-a spus că s-a refuzat transferul de la Spitalul din Satu Mare, că s-a încercat sau au încercat transferul”.
Pe certificatul de deces al bărbatului legiștii au scris că Iosif a murit din cauza unei insuficiențe cardiorespiratorii acute, a unei acumulări de aer între plămâni și peretele toracic și a unui traumatism toracic, cu ruptură de trahee.
Spitalul din Satu Mare nu are o secție de chirurgie toracică și nici medici specialiști în chirurgie toracică și din acest motiv - spune managerul de acolo - s-a încercat transferul lui într-o altă unitate medicală.
Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare: „Medicul de gardă din UPU a solicitat după ce a trimis documentele medicale transferul la trei centre și, în fiecare centru, răspunsul a fost că nu are recomandare pentru intervenție chirurgicală și că rămâne asistat într-o secție de terapie intensivă a spitalului de unde s-a solicitat transferul”.
Spitalele din Baia Mare, Oradea și Cluj-Napoca sunt cele unde resposanbilii au considerat că Iosif Pinkovai poate să fie tratat în Satu Mare.
Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Penumoftiziologie Cluj-Napoca: „Medicul de gardă din ATI, din serviciul de urgență, din UPU, din Satu Mare, a contactat medicul de gardă din chirurgia toracică Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj. I-a spus să adreseze celui mai apropiat Centru de Chirurgie Toracică din Baia Mare care are dotarea necesară, Terapie Intensivă, e la o oră distanță”.
Am încercat să stăm de vorbă și cu reprezentanții spitalelor din Oradea și Baia Mare. Cei din Oradea ne-au transmis că nu ar fi primit nicio solicitare să îl trateze pe Iosif Pinkovai, iar cei din Baia Mare au spus că nu aveau locuri să îl trateze.
Alexandru Oroș, managerul Spitalului Baia Mare: „La noi la ATI în acel moment nu era niciun loc disponibil. Ori chirurgia toracică nu poate interveni dacă post operator nu are loc în Terapie Intensivă. Celălalt oraș care avea terapie intensivă și chirurgie toracică trebuia să primească pacientul de la Satu Mare”.
Ovidiu Silaghi Mureșan, avocat: „Vom formula o plângere penală față de faptă. Vom vedea care a fost motivul refuzului de preluare și la ce moment a fost făcută această solicitare raportat la diagnosticul destul de grav”.
Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: „Trebuiau să încerce la Târgu Mureș, la Iași, de exemplu, la București și trebuiau să anunțe COSU imediat că au fost refuzați. Și toate aceste proceduri trebuiesc aplicate de urgență, nu lasă că mai așteptăm o oră, așteptăm rezultatul”.
Familia lui Iosif Pinkovai susține că va sesiza în acest caz și Colegiul Medicilor. Pe de altă parte, directorul Spitalului Județean din Satu Mare susține că nu este prima dată când se solictă transferul unor pacienți la alte spitale, dar acestea nu îl acceptă invoncând că nu este necesar.