A murit o supraviețuitoare a incendiului de la Neamț. Anchetatorii vor reconstitui evenimentele
Ancheta morții celor zece pacienți în incendiul de la Piatra Neamț se extinde. Procurorii vor verifica mai multe aparate și vor face un experiment judiciar, la fel ca în cazul Maternității Giulești sau Clubului Colectiv.
UPDATE: Va fi reconstituit incendiul care a provocat tragedia. La Spitalul Județean, noua conducere a adus containere speciale pentru triajul pacienților infectați cu Sars Cov 2.
Iar rudele și prietenii își iau rămas bun de la cei care au pierit în flăcări. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Rând pe rând, apropiații și rudele celor zece pacienți care au murit în incendiul de la Spitalul Județean Neamț vin să le ridice trupurile.
Unul dintre cei șase bolnavi de COVID-19, care au supraviețuit incendiului de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, a murit miercuri.
Este vorba despre o femeie, în vârstă de 72 de ani, care suferea de mai multe comorbidități. Și ceilalți pacienți mutați la Lețcani, în Iași, sunt în stare gravă, intubați și ventilați mecanic. Timp în care la Piatra Neamț, încă mai sunt trei victime pentru care nu există confirmare ADN.
Femeia care s-a stins, miercuri, la spitalul din Lețcani-Iași, nu fusese rănită în incendiul de la Piatra Neamţ. A răpus-o însă boala.
Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi:
„Nu sunt încântată nici uman, nici medical să anunţ că astăzi am pierdut pe unul dintre pacienţii veniţi de la Neamţ, o femeie în vârstă de 72 de ani cu alte comorbidități. Ceilalţi cinci sunt în viaţă, îngrijiți în ATI, şi vă mai spun că personalul de la ATI, medici, asistente, infirmiere, fac tot ce pot pentru ca ei să fie îngrijiți cât mai bine.”
Experiment judiciar la Petroșani
Şi la Piatra Neamţ au curs lacrimi amare: încă o familie a luat acasă trupul neînsufleţit al ultimei victime identificate, până în prezent. Pentru alți trei decedați se așteaptă confirmarea ADN.
Printre ei s-ar afla Mircea Covătaru, în vârstă de 74 de ani, antrenor emerit de lupte greco-romane al clubului sportiv Ceahlăul Piatra Neamţ.
Valentin Gavril, director CS Ceahlăul Piatra Neamț: ”Era optimist pentru că dumnealui era un om puternic. El era și la propriu și la figurat un luptător”.
Florin Turtureanu, prieten al victimei: „Îmi spunea că nu poate dormi noaptea, că are coşmaruri, ziua se trezea obosit. Aşteapta să vină acasă”.
În tot acest timp, anchetatorii încearcă să afle cine este vinovat pentru tragedie.
Sunt expertizate 3 aparate. Nu doar injectomatul. La Petroșani. Și vor face un experiment judiciar care va reconstitui incendiul ca la Giulești și Colectiv.
”Este imposibil să lucrăm”
Noul manager interimar al spitalului și-a luat miercuri funcția în primire. Resimte deja responsabilitatea uriașă pe care o duce pe umeri.
Cristina Iacob Atănăsoaie, manager interimar Spitalul Județean Neamț: „Este imposibil să lucrăm, în ultimele zile de la incendiu am fost nevoiți să trimitem pacienții gravi la alte spitale, este îngrozitor, eu sper ca totul să se rezolve în câteva zile.”
În spitalul alocat exclusiv bolnavilor de COVID 19 sunt internaţi 350 de pacienţi. În curte au apărut patru containere încălzite, pentru triajul celor care vor mai veni.
Tot de astăzi, sunt funcţionale și opt locuri de Terapie Intensivă, la etajul patru al clădirii, în secţia de Obstetrică. Zona a fost amenajata provizoriu și, potrivit managerului, a primit acordul verbal al șefului ISU Neamț, pentru funcționare, până la avizarea oficială, pe hârtie.
În cel mult 45 de zile, mai spune medicul Cristina Iacob Atănăsoaie, vor exista până la 18 paturi în regim ATI într-o clădire nouă, în curtea spitalului.