Ancheta în tragedia de la Neamț avansează. Încă nu se cunoaște identitatea tuturor victimelor

Ultima actualizare: 18-11-2020 09:20
Ancheta în tragedia de la Neamț avansează. Înc...
Verificări la spitalele din țară, după incendi...

Cei șase bolnavi de Covid-19 care au supraviețuit incendiului de la secția de terapie intensivă de la Spitalul din Piatra Neamț sunt în stare gravă, intubați și ventilați mecanic.

În timp ce rudele îndoliate se pregătesc să-i îngroape pe cei zece pacienți, morți în urma dezastrului, anchetatorii trebuie să stabilească cine se face vinovat pentru această dramă.

Tragedia de la Neamț a scos în evidență, în cel mai tragic mod cu putință, neajunsurile din spitalul județean.

Procurorii Parchetului de pe Lângă Curtea de Casație au extins cercetările în dosarul penal privind tragedia de la Piatra-Neamț, pentru a obține mai multe probe care să fie adăugate la dosar.

În cadrul dosarului penal se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, „in rem”, adică față de fapte și, deocamdată, nu față de o persoană anume, se precizează într-un comunicat al PICCJ.

„Au fost dispuse expertize și constatări asupra aparaturii medicale ridicate, pentru verificarea ipotezei izbucnirii incendiului ca urmare a funcționării defectuoase a acestora.
Obiectele ridicate în vederea expertizării au fost transmise instituțiilor abilitate și desemnate pentru efectuarea expertizelor și constatărilor”
au precizat anchetatorii.

Potrivit procurorilor, nu au fost identificate până la acest moment toate victimele:

„A continuat activitatea de identificare a victimelor. Au fost efectuate noi audieri de martori”, se precizează în comunicat.

Mărturiile cutremurătoare ale rudelor victimelor

 

Un bărbat de 80 de ani a murit în incendiu după ce ajunsese în spital, cu COVID-19, pe 6 noiembrie. În două zile, starea i s-a agravat brusc și a fost dus la ATI.

Sorin Cazan, ginerele victimei: „Ştiam că el e pe etajul 3 şi nu am ştiut că el a fost transferat de la etajul 3 la 2. Inclusiv am vorbit cu managerul spitalului şi mi-a zis că e în regulă că nu a fost implicat în incendiu socrul meu. La ora 11 mi-a dat mesaj înapoi şi mi-a zis că socrul meu a fost victima.”

Managerul spitalului din Piatra Neamț, unde zece oameni au murit arși, nu mai este în funcție din această dimineață. O nouă conducere a fost numită. Între timp, în spital se caută soluții pentru amenajarea unor paturi care să funcționeze în regim ATI. Iar familiile bolnavilor care au pierit în incendiu trec prin momente îngrozitoare.

Fiul unui bărbat mort în incendiu: „Nu îşi pot da seama care este tatăl sau bunicul lui. La mine nu este cazul din câte am înţeles, părintele meu, tatăl meu nu a ars, a murit, săracul. Pentru toate persoanele ne cheamă să ne ia ADN-ul să facă diferenţa."

Între timp, ancheta merge mei departe, condusă de Parchetul General.

Ludovic Orban, premierul României: "Singurul lucru pe care am putut să-l fac a fost să dispun structurilor din subordinea ministerelor care sunt implicate să sprijine cu țoață forță aceaasta ancheta".

Klaus Iohannis: "Sunt alături de familiile îndoliate și le urez încă o dată multa sănătate celor care au suferit în acest incendiu".

Pe lângă vinovați, ancheta va trebui să stabilească și care a fost sursa incendiului. Și dacă cele 2 saloane care au luat foc respectau normele de siguranță prevăzute de regulamentul de funcționare a unei astfel de secții. 

O asistentă a povestit cum s-a declanșat incendiul

 

Potrivit șefului ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, incendiul ar fi pornit de le un injectomat.

Liviu Ungureanu, șef ATI Piatra Neamț: "În salon nu s-au făcut reparații. Pe holul mare de la intrare am făcut o despărțire pentru a separa zona COVID de zona non-COVID. Era gândit și prezentat DSP-ului de 2 săptămâni. Le-am întors pe toate părțile și, până la urmă, au zis OK, putem construi".

Reporter: Ce s-a întâmplat acolo până la urmă?

Prof. dr. Liviu Ungureanu: „Un aparat, un injectomat, ne-a spus asistenta care a fost chiar acolo. De acolo ar fi pornit şi în scurt timp la echipamentul ei, după aia, monitor şi s-a extins rapid şi la un moment dat s-a produs o explozie din cauza oxigenului."

George Lazăr, prefect de Neamț: „Din cauza că imobilul este vechi, au cârpit cum au putut până la eventuale investiții. Etajul 2 e închis, sigilat.

Marți, o comisie a căutat în clădire spațiul necesar pentru a amenja măcar câteva paturi de terapie intensivă. Nouă, conform prefectului, la etajul patru.

George Lazăr, prefect de Neamţ: „Vinovaţii vor fi stabiliţi de organul de cercetare penală. Nu putem fi cu toţii vinovaţi, eu sau dumneavoastră, sau cetăţenii acestei ţări. Nu noi am fost cei care nu am făcut investiţiile necesare, nu noi suntem cei care nu am obţinut avizele şi am relocat secţiile, cei care am făcut improvizaţii la sistemele de electricitate. Nu noi suntem cei care am numit aici directori habarnişti.”

O comisie medicală administrativă a găsit soluții ca să suplimenteze numărul paturilor de ATI cu încă 10. Dar asta nu rezolvă criza.

Puiu Sârbu, președintele ordinului asistenților Neamț: "Personalul era epuizat, simțeau că sunt în genunchi și aveau nevoie de mai mulți asistenți".

Extinderea numărului de paturi în secțiile de terapie intensivă este o provocare pentru orice unitate. Iată ce spune directorul medical al spitalului Victor Babeș din București unde se încearcă triplarea locurilor la ATI. Pentru 15 paturi în plus este nevoie de 8 prize electrice la fiecare și extinderea tuturor dispozitivelor și circuitelor speciale.

Simin Florescu, director medical Victor Babeș: "La fiecare pat de terapie intensivă există niște rampe, niște suporturi așezate deasupra fiecărui pat, care conțin atât prize electrice, cât și surse de oxigen , aer sub presiune, aspirație".

Șeful colegiului medicilor Neamț, chirurg el însuși al spitalului județean de 40 de ani, spune că neajunsurile din unitatea medicală au fost moștenite în timp. Din nefericire au ieșit abia acum la iveală într-un mod dramatic.

Numit acum două săptămâni şi jumătate manager al spitalului din Piatra Neamţ, Lucian Micu şi-a dat demisia. În biroul lui şi în altele din spital, poliţiştii au făcut percheziţii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO