Legea care ar trebui să împiedice un nou caz ”Colectiv” a intrat în vigoare
Legea care obligă restaurantele, barurile sau cluburile să deţină autorizaţie de securitate la incendiu a intrat în sfârşit în vigoare. Se întâmplă după doi ani de amânări și tergiversări.
Din păcate, sute de firme sunt în aceeaşi situaţie. Unii patroni au fost refuzaţi din start, alţii încă se luptă să îi convingă pe pompieri că spaţiile lor sunt sigure.
Deşi au avut doi ani la dispoziţie, spun pompierii, mulţi patroni s-au culcat pe o urecehe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU: „Deşi aceste dosare sunt întocmite de proiectanţi şi certificate de verificatori, se întâmplă ca, în momentul în care sunt analizate , să se găsească deficienţe sau dosarul să fie incomplet, motiv pentru care dosarul este returnat."
Iar acest drum, între pompieri şi patroni, se repetă atunci când cei din urmă, în loc să facă modificările necesare pentru ca spaţiile să fie sigure, speră că, a două oară, va trece solicitarea lor.
Octav Dura, secretar general asociaţia HORA: „Toate aceste investiţii înseamnă bani, nu toate societăţile dispun de aceste fonduri. Și nu numai asta ar fi problema, ci termenul lung de obţinere a autorizaţiilor - nu din punctul de vedere al ISU, ci şi din partea primăriilor."
Aşa se face că, din peste 700 de cereri depuse de la începutul anului şi până acum, au fost autorizaţi doar 200 de operatori economici.
Sute de alte localuri aşteaptă evaluarea, în vederea autorizării, în timp ce unii nici măcar nu au depus vreo cerere. Mai sunt însă şi cei care au fost refuzaţi deja de pompieri.
Pompierii au respins 500 de cereri de autorizare pentru securitatea la incendiu. În marea majoritate a cazurilor, pompierii au constat că localurile nu aveau instalaţii automatizate de detetectare sau stingere a incendiului, uşile de evacuare nu aveau lăţimea corespunzătoare sau lipsea iluminatul de siguranţă. Adică cele mai importante măsuri pentru ca un incendiu, precum cel la Colectiv, să nu se poată repeta.
Luna aceasta, vor începe controalele, iar localurile fără autorizaţie vor fi amendate cu până la 50.000 de lei. Pompierii vor putea, inclusiv, să închidă societăţile economice unde găsesc probleme mari, pe lângă lipsa autorizaţiei.
Vor scăpa de amendă, însă, cei care au dosarele în curs de analizare.