A început recensământul agricol. Eurostat: România are cele mai multe, dar și cele mai mici ferme din Europa
România ocupă prima poziție în Europa cu cele mai multe, dar și cele mai mici ferme, potrivit datelor Eurostat.
Astfel, nouă din zece ferme au mai puțin de patru hectare, sub media europeană care este de patru ori mai mare. Specialiștii spun că această realitate se vede cu ochiul liber în fărâmițarea terenurilor arabile în multe zone în care predomină afacerile mici de familie.
După recensământul agricol care a început săptămâna aceasta în toată țara, aproape 20 mii de recenzori vor aduna informații care vor fi raportate Uniunii Europene, de unde se așteaptă și cei mai mulți bani pentru subvenții.
Timp de trei luni, recenzorii vor ajunge la toţi cei care au teren agricol în proprietate. Ca o noutate, cei care colectează datele au primit, în sfârşit, tablete, în loc de foaie şi pix.
Pentru fiecare cultură în parte, proprietarul trebuie să spună cât are, cât cultivă şi ce procent a dat în arendă.
Mihai Chira, director al Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa Năsăud: „Ştim cu toţii de banii pe care exploataţiile agricole îi iau de la APIA în fiecare an. Ei, aceste fonduri trebuie justificate, calculate din timp şi acest recensământ va pune la punct baza de date. Acest recensământ pune punct erei recensământului cu creionul pe hârtie”.
Ovidiu Drăguț, şef serviciu la Direcţia Agricolă Alba: „Să vedem schimbările din 2010 şi în ceea ce priveşte situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu”.
Profesor doctor Roxana Vidican, decan al Facultății de Agricultură USAMV Cluj-Napoca: „Sunt chestiuni legate de clima, de tipul de sol şi de istoria exploataţiilor agricole în mod general”.
Chestionarele trebuie completate cu informaţii despre animale, terenuri, utilajele şi îngrăşămintele folosite, dar şi modul de valorificare al produselor obţinute.
Pe de altă parte, ultimul recensământ arată că, deşi ţara noastră deţine o treime din fermele agricole din Uniune, acestea sunt de mici dimensiuni.
Daniel Frasincari, analist de economie agricolă: „Suntem una dintre ţările cu cele mai multe exploataţii agricole: în zona Ardealului, foarte fărâmițată. În zona Câmpiei de Vest, a Câmpiei Române, chiar şi a Moldovei, exploataţiile au cunoscut comasarea de terenuri şi o organizare teritorială mai bună”.
În medie, o exploataţie are 3,6 hectare, în timp ce în Europa mărimea medie este de 16,6 hectare.
România - 33% din exploataţiile agricole din UE
Polonia - 14% din exploataţiile agricole din UE
Italia - 10% din exploataţiile agricole din UE
Spania - 9% din exploataţiile agricole din UE
Sursa: Eurostat
La polul opus, cele mai mari ferme, cu zeci şi chiar sute de hectare, se regăsesc în Luxemburg și Franţa.
Ponderea mărimii fermelor agricole în UE:
Luxemburg - 52%
Franța - 41%
Regatul Unit - 39%
Danemarca - 35%
Sursa: Eurostat
Datele din recensământul agricol trebuie colectate până la sfârşitul lunii iulie.