A început febra cazărilor în caminele studențești. Cât costă o cameră. „Mi s-a părut decent”
Anul universitar se apropie, iar primii studenți au început să se cazeze în cămine. Cum locurile la stat sunt puține pe piață și-au făcut loc și cele private.
Vile particulare și blocuri de nefamiliști renovate, își așteaptă chiriașii. Chiar dacă sunt mai scumpe, multe locuri s-au ocupat.
La Iași, studenții au venit în cămine cu genți și geamantane pline.
Mama unei studente: „De toate, să nu îi lipsească nimic. Banii pe card și bagaje, mâncare, haine!”
Alexandru Olariu, student: „Mai pot un pic, merge.
Reporter: Ce ai acolo, în troler?
Alexandru Olariu, student: Strictul necesar”.
Fiecare cameră are baie proprie, paturi și dulapuri. Părinții aduc de acasă covoare, perdele, plăpumi, perne, pături și lenjerii de pat.
Taxele, printre cele mai mici din țară, între 150 și 475 de lei pe lună. La Brașov, de exemplu, studenții căminiști plătesc aproape 500 de lei, indiferent de numărul de locuri din cameră.
Întrucât în Iași 50.000 studenți vor începe cursurile, dar există doar 14.000 de locuri în căminele de stat, au apărut și unități private cu tarife până la 700 de lei.
Cristian Țiu, administratorul unui cămin studențesc privat: „Nu mai avem nimic disponibil pentru anul ce urmează să înceapă.”
Situația e similară și în Brașov. Case particulare, vile sau blocuri de nefamiliști au fost transformate în cămine. De pildă, un imobil poate găzdui 300 de tineri în camere de 4 persoane, cu baie comună.
Sorin Bucur, reprezentantul unui cămin privat: „În preț, 600 de lei, la fel ca anul trecut. Intră utilitățile, parcare proprie unde se intră numai cu telecomanda, internet, cablu”.
Marius Mitroi, student: „Mi s-a părut decent și prețul, și cum arată căminul”.
În cazul căminelor private, în Brașov chiria lunară pornește de la 600 de lei, dar poate ajunge chiar și la 1.000 de lei. Studenții au camere cu baie proprie, bucătărie și spații de relaxare. Apa, gazul și curentul sunt incluse în preț.