A fost ultima zi de școală, după trei săptămâni de grevă. Emoțiile s-au mutat la grădinițe
A sunat clopoțelul, pentru ultima oară, până în septembrie! Profesorii au pus jos catalogul și au luat diplomele și coronițele de flori pentru care elevii au trudit un an întreg.
Emoțiile sunt tot mai puternice pentru absolvenții de liceu și de școală generală aflați în prag de examen. Pentru a-i stimula pe profesori să participe la organizarea probelor, Ministerul Educației a anunțat că a crescut cu 30% față de anul trecut sumele acordate pentru supraveghetori și pentru cei care corectează lucrările.
Baloane și sute de coronițe de flori au marcat ultima zi de școală. Anul școlar a luat sfârșit, la scurt timp după trei săptămâni de grevă, care au dat peste cap sistemul de învățământ. Amintirea notelor mici, a absențelor și a temelor făcute greșit dispare odată cu baloanele lansate de copii.
Așadar, peste 2 milioane și jumătate de preșcolari și elevi și-au luat adio de la colegi și profesori, urmând să revină în sala de clasă pe 11 septembrie. Însă, aproape 350.000 de elevi din clasele a opta și a douăsprezecea au intrat pe ultima sută de metri înainte de examene. Variantele de subiecte pentru proba de luni a Evaluării Naționale au fost deja întocmite. Dar ele se află sub mai multe chei virtuale, adică în fișiere securizate, până luni dimineața la ora 7, când va fi selectată varianta câștigătoare. Imediat după, subiectele vor fi trimise către centrele de examen, tot sub parole, pe care directorii centrelor le află în timp real.
Grupa mijlocie este obligatorie
Culmea, nu doar elevii, ci și părinții s-au trezit într-un concurs pe locurile la grădiniță! În premieră, din toamnă grupa mijlocie este obligatorie. Așadar, copiii care n-au frecventat până acum învățământul preșcolar au venit la înscriere în număr foarte mare.
Părinte: „Nu găsim locuri, așa că ne plimbăm de la grădiniță la grădiniță, pentru că ar trebui să fie grupa mijlocie”
Reporter: Ați depus dosarul?
Părinte: „Nu, pentru că pe unde am fost, la fiecare grădiniță zero locuri!”
Dosarele primite într-o singură zi deja acoperă deja cam trei sferturi din locurile disponibile.
Profesor Ileana Ionescu, directorul Grădiniței Scufița Roșie: „Cel mai probabil voi face acea solicitare de suplimentare, de efectiv până la 23 de copii. Contează câte grădinițe de stat sunt într-o anumită zonă, pentru că prima opțiune a părinților este în general pentru o grădiniță de stat.”
Carmen Vladu, inspector învățământ pre-primar: „Față de anul trecut, cred că ne vom afla într-un impas în acoperirea copiilor de grupă mică, cei de trei ani. Clar trebuie să-i preluăm pe cei de 4 ani și de 5 ani în sistemul de învățământ.”
Abia după finalizarea înscrierilor, spun educatorii, părinții care nu au prins locuri caută grădinițe private, unde costurile pleacă, în prezent, de la 1700 de lei pe lună.