Recuperarea materiei pierdute în grevă, doar pe hârtie. O școală din România are ore de doar 25 de minute
Evaluarea Națională va începe luni, fără probleme, transmit directorii de școli care au făcut, joi, simularea tehnică a examenului.
Au fost finalizate și listele cu profesorii care supraveghează probele și corectează lucrările. În acest timp, în unele unități de învățământ, elevii au început să recupereze materia pierdută în grevă.
Cu trei săptămâni de suspendare a cursurilor înainte de examen, absolvenții de gimnaziu au nevoie de susținere din toate direcțiile.
Luni au prima probă a Evaluării Naționale, la Limba Română. Peste două zile este cea la matematică. Rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie. Unii încă lucrează cu profesorii modele de subiecte.
Cristina Buțurcă, directorul școlii 129: „Se face în continuare graficul pregătirii la clasa a VIII-a. Se respectă conform programului. Joi a fost simulare tehnică, mapele sunt făcute, deciziile sunt făcute. Totul este pregătit”.
Rămân școlarii din celelalte clase, care au pierdut trei săptămâni
Pentru ca profesorii să-și primească integral salariul pe iunie, multe școli au făcut planuri de recuperare. Dar unii părinții s-au plâns că recuperarea se face doar pe hârtie.
Părinte: „Doar predau manualele, dau temele de vacanță și preiau manualele pentru anul III”.
R: Și recuperare?
Părinte: „Când? Teoretic. Practic, nu”.
În alte unități, copiii vor primi fișe pe mail ca profesorii să bifeze toate zilele de muncă. În plus, sunt școli în care elevii au fost anunțați să nu vină deloc joi și vineri.
La o școală din Târgu Jiu fiecare disciplină are în orar doar 25 de minute. Asta, deși Ministerul Educației nu permite un interval atât de scurt.
Chiar dacă la clasele mici activitățile sunt ceva mai lejere, sunt școli care respectă strict planul de recuperare convenit cu Inspectoratul Școlar. Totuși, la clasele mai mari, acest lucru a dus la elaborarea unui orar aglomerat. De exemplu, la clasa a VI-a, de la 12.00 la 20.00, sunt înghesuite 14 materii, la interval de 14 minute cu 5 minute pauză.
Între timp și preșcolarii care merg mai departe la școală trec prin evaluările finale, întârziate.
Camelia Giura, educator: „Am intrat cu greva peste etapa în care trebuia să facem evaluările finale și această etapă o cuprindem acum în programul de săptămâna aceasta”.
În final rămâne tot pe umerii părinților organizarea celor trei luni de vacanță, pentru a compensa pierderile.
Ileana Crangă, expert în Educație: „Să acorde timp de joacă, timp de odihnă și timp de...nu neapărat învățare, dar să citim, să dobândim informații, să ne aducem aminte ce am făcut pe la școală și să nu intrăm în septembrie nepregătiți sau să uităm toate informațiile. Poate chiar să meargă la cluburi, cercuri”.
Însă foarte puține primării din țară organizează asemenea cluburi cu acces gratuit. Altfel, acestea înseamnă, pentru părinți, costuri de 1.500 de lei pe lună.