Elevii și profesorii s-au întors la ore, pentru trei zile de școală. ”Lucrurile cu adevărat grave au rămas nerezolvate”
După mai bine de trei săptămâni de grevă, marți au fost reluate cursurile. Elevii s-au întors bucuroși la școală, însă mulți profesori sunt încă nemulțumiți.
Chiar dacă spuneau că vor să continue greva, au revenit totuși în clase, de teamă să nu își piardă locul de muncă. Spun că multe revendicări nu au fost negociate cum trebuie de liderii de sindicat.
"Hai, distracție plăcuta! Pa!”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După trei săptămâni de pauză, a fost din nou agitație în jurul școlilor. Elevii s-au întors la ore bucuroși.
Elev: "Sunt foarte fericit, pentru că îmi era foarte dor de colegi și voiam să revin cât mai repede".
Părinte: "E bine, ne reluăm ritmul, dar pentru o perioadă scurtă. Am avut noroc, noi, cel puțin, cu after-school-ul. Adică unde să lași copilul și cu cine?”.
Și elevii de liceu au revenit la ore, mai ales cei care aveau nevoie de note pentru încheierea situației.
Holurile liceelor sunt din nou pline, însă doar până vineri, atunci când elevii vor intra în vacanța de vară. Profesorii și diriginții numără absentele, pun note acolo unde este cazul și încheie mediile.
”Ce facem cu profesorii care nu au chemare pentru meseria aceasta?”
Profesorii trebuie să încheie mediile elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Probele orale de la Bac vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu.
La Colegiul Național ”Ion Luca Caragiale”, după lungi discuții, profesorii au decis să suspende greva, odată cu sindicaliștii. Nu sunt însă mulțumiți de decizie.
Andrei Florea, profesor de informatică: ”După întoarcerea aceasta o să venim la catedră și o să ne facem treaba și atât".
Andreea Bodea, director Colegiul Național ”I.L. Caragiale”: ”Lucrurile cu adevărat grave, nu că banii nu ar fi importanți, au rămas nerezolvate. Eu îmi dau seama că nu se putea procedura alocați educației din PIB, dar se puteau negocia niște lucruri și acolo. Am rămas cu module, personal e un sistem care nu-mi place, nu-s pe baza a ce s-a considerat că e viabil. Ce facem cu profesorii care, și nu puțini, sunt în învățământ și nu prea au chemare pentru meseria aceasta. Ce facem? Rămân în continuare în sistem? Cum îi recompensezi pe cei cu adevărat foarte buni? Toate lucrurile astea au rămas suspendate, de parcă nu există".
Salariile din învățământ cresc cu 25%
Deși câțiva dascăli din Timișoara erau hotărați să rămână în grevă, au revenit și ei la catedră.
”- Bună dimineața!
- Bună ziua!
- Eee, bună ziua, atunci! Luați loc!”.
Profesorii spun că s-au simțit obligați să-și reia activitatea, pentru că nu există nicio bază legală prin care să continue greva.
Mihaela Șora, director Școala Gimnazială 30 Timișoara: ”Fiecare era liber să ia decizia, doar că le-am explicat care este baza legală, că astăzi, începând, orice refuz de a intra la clasă înseamnă absență și după trei zile de absență la clasă, sigur, se poate ajunge la desfacerea contractului de muncă".
Oferta guvernului, acceptată de sindicaliști, înseamnă o creștere medie a salariilor de 25%, începând cu 1 iunie, dar și prime anuale pentru dezvoltare profesională. La 1 ianuarie 2024, lefurile angajaților din învățământ ar urma să crească iar, cu jumătate din restul sumelor promise.