A fost inventată pilula contraceptivă care se ia doar o dată pe lună


Ultimul update: Vineri 06 Decembrie 2019 11:35
Data publicarii: Vineri 06 Decembrie 2019 09:34
Categorie: Stiri actuale

O nouă inovaţie în medicină le va face viaţa femeilor mult mai uşoară decât în trecut. Asta pentru că a fost inventată pilula contraceptivă care se ia doar o dată pe lună, în locul unde doze zilnice, aşa cum se face în prezent.

Cercetătorii din Massachusetts susţin că pastila rămâne în stomac săptămâni întregi, eliberând lent hormoni care le ajută pe femei să prevină o sarcină nedorită.

Noua pilulă este o opţiune utilă pentru femeile care uită să-și ia doză zilnică de contraceptive. Aflată încă în fază de testare, prototipul are formă de stea şi este compus din 6 mini-capsule dizolvabile, ușor de înghițit.

Dr. Ameya Kirtane, Massachusetts Institute of Technology: „Sistemul pe care l-am creat arată precum o stea de mare. Are șase "brațe" diferite, unite între ele la mijloc. Partea din mijloc le permite braţelor să fie pliate și să fie puse apoi într-o capsulă de gelatină. Odată ce pacienta înghite această capsulă gelatinoasă, ea se dizolvă şi întregul sistem în formă de stea se redeschide în organism”.

Odată ce ajunge în stomac, pilula în formă de stea eliberează constant hormoni, care blochează conceperea unei sarcini. Momentan, se află încă în perioada de testare, dar cercetătorii sunt optimişti pentru că a dat rezultate pozitive asupra animalelor folosite drept cobai. Aceeaşi echipă de cercetători a mai realizat în trecut unele tratamente menite să combată, într-o oarecare măsură, infecțiile cu HIV.

Dr. Giovanni Traversco, Massachusetts Institute of Technology: „Unul dintre lucrurile pe care le-am luat în considerare, în special legat de contracepție, a fost să combinăm o parte din munca pe care am făcut-o pentru HIV cu munca pe care am făcut-o în zona contraceptivelor pentru a proteja oamenii de infecția cu HIV și totodată să le ofere o protecţie împotriva unei sarcini nedorite”.

Contraceptivele orale, folosite de milioane de femei din întreaga lume, sunt eficiente în proporție de 99%. Dar studiile arată că aproape jumătate dintre doamne uită să-și ia doză zilnică ori o iau într-un moment nepotrivit, ceea ce în unele cazuri duce la sarcini nedorite.

Va mai dura însă o perioadă bună până când se va găsi în farmacii. Şi asta pentru că oamenii de ştiinţă încearcă acum să afle dacă medicamentul se dizolvă la fel de bine în corpul uman, aşa cum s-a întâmplat în cazul animalelor testate. Dacă va funcţiona, cercetătorii din Massachusetts au de gând să dezvolte ideea pentru a fi benefică şi pentru alte afecțiuni. Iar prima pe listă este malaria.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ce trebuie sa faci pentru a o convinge pe Monica Cadogan, de la Imperiul Leilor, sa investeasca in afacerea ta?

03:33
Dragoș Petrescu – printre cei mai greu de convins. Concurenții trebuie să știe ce vor atunci când vor ajunge în fața lui și să îl convingă că o investiție poate fi returnată

04:47
Cătălin Zmărăndescu, de 4 ori tătic

C. Zmărăndescu: "I-am spus Matildei că urmează să aibă o surioară sau un frățior. Ne-am anulat vacanța din septembrie, atunci se naște copilul."


14:05
Ioana Ginghină, momentul adevărului

Ioana Ginghină: "Eu bănuiam că fostul soț este într-o relație.."


15:59
Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri

Fluctuațiile tensiunii și gheara în piept ar trebui să ne trimită imediat la medic. 

Dr. Adrian Linte: "Este indicat un control cardiac preventiv, după vârsta de 35 de ani."


10:23
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01