A fost inaugurată prima maternitate de stat din ultimii 50 de ani, în Banat. Investiția este de peste 10 milioane de euro
Prima maternitate de stat construită în Banat în ultimii 50 de ani a fost inaugurată. Primul bebeluș născut aici este un băiețel de trei kilograme și șase sute de grame, Albert-Constantin.
Emoțiile au fost uriașe atât pentru mamă, cât și pentru medicii și asistentele care au intervenit. Condițiile din noua unitate sanitară se ridică la standarde europene, spun responsabilii.
Albert-Constantin, primul bebeluș adus pe lume în noua maternitate din Timișoara a primit la naștere nota 10.
Claudia Popescu, proaspăta mamă: „Așa ar trebui să fie tratată orice mămică. Nici la privat nu ești tratat și nu te simți ca și aici”.
Proaspăta mămică nu a fost singura care a avut mari emoții.
Marius Craina, șef secție Obstetrică-Ginecologie, Maternitatea Bega Timișoara: „Pentru fiecare dintre noi a fost o încărcătură emoțională cu totul și cu totul specială, deși repet că sunt intervenții de rutină pe care le practicăm de ani de zile. Dacă în urmă cu 30 și ceva de zile a început exodul femeilor spre Ungaria, Serbia, Austria, Turcia, pentru a-și trata problemele de sănătate din ginecologie, de astăzi, drumul va fi invers.”
Mirabela Dima, medic primar, secția de Neonatologie, Maternitatea Bega Timișoara: „Suntem foarte fericiți că am început activitatea în această nouă clădire, am așteptat mult.”
Noua maternitate promite să se ridice la standarde europene. De exemplu, există compartiment de Terapie Intensivă pentru prematuri, dar și de fertilizare in vitro, obstetrică-patologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică. În plus, au fost gândite și spații pentru vizitatori și însoțitori.
Bogdan Șorop, medic primar, Maternitatea Bega Timișoara:
„Timpii operatori se vor desfășura cu rapiditate dacă avem o situație de urgență. Accesul către blocul operator, cât și suportul colegilor de la anestezie este unul rapid.”
Noile saloane găzduiesc deja viitoare mame.
Andreea Folmer, mamă: „Saloanele nu se compară, adică aici este baie în salon.”
Mirela Dragoș, mamă: „Mă simt extrem de norocoasă având în vedere că sunt printre primele paciente care vor da naștere aici.”
Pentru a construi spitalul s-au cheltuit peste 13 milioane de euro - bani europeni, bani de la bugetul de stat, dar și de la Consiliul Județean Timiș - printr-un proiect româno-ungar.