A NOUA seara de proteste impotriva proiectului Rosia Montana. Bulevardul Elisabeta a fost blocat

protest Rosia Montana

Manifestantii contra proiectului minier de la Rosia Montana au ocupat din nou bulevardul Regina Elisabeta din Bucuresti, luni seara, in a noua zi a protestului ce vizeaza, potrivit participantilor, si exploatarea gazelor de sist.

In jurul orei 22.45, protestatarii, al caror numar a crescut la aproximativ 1.000, au parasit zona fantanii de la Universitate, indreptandu-se spre bulevardul Regina Elisabeta, pe care l-au blocat pe ambele sensuri de circulatie.

Cordoanele de jandarmi s-au repozitionat pe bulevardul ocupat de protestatari, intre rondul de la Universitate si intersectia cu strada Academiei. Protestatarii scandeaza "Uniti, salvam Rosia Montana!" si afiseaza bannere si pancarte cu mesaje printre care "Program de guvernare: 1. cianurare, 2. fracturare, 3. poluare, 4. defrisare, 5. coabitare", "Romania, spune nu fracturarii hidraulice" si "Nu vreau sa spun copilului meu ca cea mai mare resursa naturala a Romaniei este prostia, urmata de indiferenta".

Unii dintre manifestanti fac zgomot, ca si la protestele de pana acum, cu peturi in care au bagat pietricele. Protestatarii cer retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania si introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO.

Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars pe traseul bd. Nicolae Balcescu - bd. Magheru - bd. Lascar Catargiu - bd. Iancu de Hunedoara - Șoseaua Ștefan cel Mare - Calea Moșilor - bd. Carol. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, printre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

Citește și
rosia montana protest
Rosia Montana, cazul care imparte Romania intre mitinguri de sustinere si proteste anti exploatare
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La protestele de pana acum din Capitala, manifestantii au blocat timp de mai multe ore, in timpul noptii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar si un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu. De asemenea, ei au protestat in Piata Constitutiei si in Piata Victoriei.

Protestele de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate in alte orase din tara, au inceput la 1 septembrie, dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare. Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a spus ca, avand in vedere pozitiile exprimate de grupurile politice, solutia in cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi si la Camera Deputatilor. Crin Antonescu, a declarat, luni seara, dupa o reuniune a grupurilor liberale din Camera Deputatilor si Senat, ca pozitia politica asumata de parlamentarii PNL este de a vota impotriva proiectului de lege privind Rosia Montana.

Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta. Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni cu pana la 70% la bursa din Toronto, dupa ce au deschis la 1,1 dolari canadieni pe unitate, compania recomandand la inceperea sedintei tranzactionarea cu prudenta.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern in 27 august, exploatarea miniera de la Rosia Montana propusa de compania rosia Montana Gold Corporation "este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii. Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul. Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
15.000 de protestatari fata de proiectul Rosia Montana au blocat azi noapte Piata Universitatii
15.000 de protestatari fata de proiectul Rosia Montana au blocat azi noapte Piata Universitatii

Peste 15 mii de tineri au blocat azi noapte Piata Universitatii, la unul dintre cele mai mari proteste organizate pana acum impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Rosia Montana, cazul care imparte Romania intre mitinguri de sustinere si proteste anti exploatare
Rosia Montana, cazul care imparte Romania intre mitinguri de sustinere si proteste anti exploatare

Romania se imparte intre mitinguri de sustinere si proteste impotriva proiectului Rosia Montana.

Proteste impotriva proiectului de la Rosia Montana. 1.000 de persoane, in fata televiziunii publice
Proteste impotriva proiectului de la Rosia Montana. 1.000 de persoane, in fata televiziunii publice

Sute de persoane protesteaza, pentru a saptea zi la rand, in Capitala, fata de proiectul de la Rosia Montana, acestia adunandu-se la Universitate si pornind in mars spre Piata Victoriei, in jurul orei 19.30.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.