Proteste impotriva proiectului de la Rosia Montana. 1.000 de persoane, in fata televiziunii publice
Sute de persoane protesteaza, pentru a saptea zi la rand, in Capitala, fata de proiectul de la Rosia Montana, acestia adunandu-se la Universitate si pornind in mars spre Piata Victoriei, in jurul orei 19.30.
UPDATE Peste 1.000 de participanti la protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana au ajuns la sediul TVR, unde au blocat au blocat un sens de circulatie pe Calea Dorobantilor, respectiv cel spre Piata Romana.
Manifestantii, multi dintre ei veniti cu bicicletele, scandeaza mesaje de protest, fluiera, agita pancarte si lovesc de asfalt pet-uri umplute cu pietricele.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Participantii la manifestatie s-au adunat la Universitate si au pornit spre Piata Romana, ocupand carosabilul pe un sens, in prezent ei indreptandu-se spre Piata Victoriei.
Ei scandeaza "Uniti, salvam Rosia Montana", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist", "Noi suntem poporul, jos cu vanzatorul", "Solidaritate" si "Fara violenta", si au bannere cu mesaje precum: "Cu gaze si cianura ne dati o mare lovitura", "Cianura si cu sistul, 'cadouri' de la prim-ministru", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Basescu, Iuda romanilor", "Anulati Legea distrugerii Rosiei Montane acum", "Nu corporatia face legislatia", "Rosia Montana in UNESCO" si "Vizitati Rosia Montana".
Jandarmii si polisistii rutieri actioneaza pe traseul manifestantilor pentru desfasurarea protestului si a traficului in siguranta.
La protestele de pana acum, manifestantii au blocat timp de mai multe ore in timpul noptii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar si un sens al Bulevardului Nicolae Balcescu. De asemenea, ei au manifestat in Piata Constitutiei si in Piata Victoriei.
Protestele de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate in alte orase din tara, au inceput, duminica, dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.