15.000 de protestatari fata de proiectul Rosia Montana au blocat azi noapte Piata Universitatii


Ultimul update: Miercuri 11 Septembrie 2013 07:05
Data publicarii: Duminica 08 Septembrie 2013 23:08
Categorie: Stiri actuale

Peste 15 mii de tineri au blocat azi noapte Piata Universitatii, la unul dintre cele mai mari proteste organizate pana acum impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

A fost a opta noapte la rand cand protestatarii i-au indemnat si pe altii sa iasa din case, iar multimea a plecat pe jos pe cel mai lung traseu de la inceputul manifestatiilor.

"Tulnicul este un simbol al rezistentei, chiar din muntii Apuseni si l-am adus aici, in Piata Universitatii, ca e nevoie de el. Pe vremuri era folosit sa cheme ostenii la munte si l-am adus aici sa cheme oamenii in Piata Universitatii."

Protestatarii au plecat pe jos de la Piata Universitatii, iar in Piata Victoriei au luat-o spre Obor, Calea Mosilor, Bulevardul Carol si inapoi la Universitate.

Circulatia a fost blocata pana cand multimea a trecut. In miez de noapte, protestatarii au blocat din nou Piata Universitatii.

Tinerii cer retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor de la Rosia Montana si introducerea zonei in patrimoniul UNESCO.

6.000 DE OAMENI AU PROTESTAT LA CLUJ-NAPOCA

Protestatarii care s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca au pornit in mars pe strada Regele Ferdiand, scadand "Veniti cu totii si strigati tare, Rosia Montana nu e de vanzare", "Vrem natura, nu cianura", "Uniti, salvam Rosia Montana", "Nu mai vrem sa fim furati, de la Rosia plecati!".

Manifestantii s-au indreptat apoi spre Piata Mihai Viteazu din municipiu, iar in prezent se afla in fata sediului Prefecturii Cluj.

Numarul protestatarilor depaseste 6.000 de persoane, potrivit jandarmilor.

La ora transmiterii acestei stiri, traficul rutier in centrul municipiului Cluj-Napoca este blocat, coloana de manifestanti intinzandu-se pe cateva sute de metri.

PROTESTE SI IN IASI FATA DE PROIECTUL ROSIA MONTANA

Aproximativ 350 de persoane s-au adunat, duminica, in jurul orei 17.00, in Piata Unirii din Iasi, purtand pancarte cu mesaje precum "Vrem natura, nu cianura", "Consultare, nu sfidare", "Tacerea e de aur".

Ulterior, manifestantii au plecat in mars prin centrul orasului, pe traseul Bulevardul Stefan cel Mare - sediul Prefecturii - Bulevardul Independentei - Copou. Aici, protestatarii au blocat circulatia rutiera, asezandu-se pe carosabil si scandand "Nu cedam, nu capitulam" si "Nu corporatia face legislatia".

Pe traseu, manifestantilor li s-au alaturat alte cateva sute de persoane, numarul acestora ajungand la 700.

Organizatorii actiunii de la Iasi au avut autorizatie pentru miting intre orele 17.00 si 18.45, insa nu si pentru marsul din centrul municipiului.

Proteste similare au loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Suceava si Sfantu Gheorghe.

VIDEO PROTVPLUS.RO