9 poduri din Capitală ar putea cădea la un cutremur mai mare. Câte clădiri sunt în pericol
Aproape 40 de mii de bucureşteni locuiesc în clădiri cu risc seismic şi sunt în pericol în cazul unui cutremur mai puternic, după cum arată o estimare a primăriei capitalei.
După ce a făcut un recensământ al clădirilor, primăria a stabilit ca 343 sunt încadrate în clasa 1 de risc seismic. În acestea locuiesc aproape 9 mii de persoane. În clasa a doua sunt 280 de clădiri, iar în a treia, 620. În total, 40 de mii de persoane care stau în cele peste 1200 de clădiri sunt în pericol.
Gabriela Firea se plânge de legislaţia greoaie şi spune că au început demersurile de consolidare pentru doar 96 de clădiri şi numai jumătate sunt în şantier. "În 41 au început deja să lucreze angajaţii, sunt deschise şantiere, Dacă un singur proprietar nu-și dă acordul, nu poate fi consolidat."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primăria a cerut Guvernului şi Parlamentului modificarea legii, pentru că în acest moment, doar proprietarii clădirilor declarate monument istoric pot fi executaţi silit şi scoşi cu forţa din locuinţe dacă se opun consolidării.
Specialiştii spun că multe din aceste clădiri sunt un pericol şi la cutremure mici.
Marius Coajă, consilierul primarului: „Nu vom vedea clădiri prăbuşite pe stradă, dar vom vedea aparate de aer condiţionat căzând de pe clădire sau faţada căzând. Se poate întâmpla şi la cutremure de 3, 4 sau 6 grade. Nu ştim cum o să se întâmple decât atunci când o să fie."
Pe lângă aceste clădiri, s-au şubrezit 9 poduri din Bucureşti, care nu vor rezista la cutremure mari. Este vorba de podul Străuleşti, podul Grant, la care lucrările vor începe anul viitor, dar şi Timpuri Noi, Eroilor sau Ciurel. Probleme sunt şi la Pasajul Unirea şi Fundeni.
Toate acestea vor intra în reabilitare, a promis şefa administraţiei străzilor. Din fericire, ISU nu a înregistrat în Bucureşti nicio pagubă provocată de cutremurul produs săptămâna trecută.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, isu, consolidare, Gabriela Firea, cladiri, evacuare, case, seism, fonduri, poduri,
Dată publicare:
02-11-2018 18:52