Aplicațiile care trimit avertizări înainte de cutremur ar putea fi interzise în România
Alertele trimise cu câteva secunde înainte de un cutremur prin aplicaţii sau pe reţelele de socializare de Institutul pentru Fizică Pământului ar putea fi interzise.
După cutremurul de 5,8 de sâmbătă noapte, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a sesizat că informaţiile ajung direct la public.
„Oamenii s-ar putea panica şi oricum, e stabilit prin lege că informarea în caz de dezastru o facem noi", spun cei de la Protecţia Civilă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dar unele voci susţin că prealertarea ar salva vieţi, mai ales dacă s-ar face şi o campanie de informare a populaţiei privind reacţiile corecte înainte de cutremur.
În noaptea în care s-a produs seismul, 15.000 de oameni au aflat cu aproximativ 20 de secunde înainte că urmează un cutremur cu magnitudinea peste 5. Alţi aproximativ 150 de oameni s-au uitat pe conturile de Twitter ale Institutului pentru Fizică Pământului. Aplicaţia Earthbot are 3400 de utilizatori, iar cei mai mulţi au primit informaţii despre cutremur pe Facebook. Aproximativ 20.000 de oameni, doar că alerta, sau mai bine zis notificarea, a fost postată mai târziu. Înainte să publice mesajele, Facebook le verifică să nu fie spam.
Acestea sunt canalele pe care cercetătorii le folosesc pentru comunicările cu publicul larg. Comunicări automate, pentru că toate aplicaţiile sunt conectate direct la serverul Institutului.
Când el primeşte alarmă că pământul se mişcă în Vrancea şi că unda se propagă în celelate zone, instantaneu trimite informaţia şi către aceste aplicaţii. Iar până ajunge a doua undă, cea distructivă, cei din Capitală au la dispoziţie aproximativ 22 de secunde să reacţioneze. Cu cât distanţa de epicentru e mai mare, cu atât timpul e mai mare.
Raed Arafat: „Din momentul în care când dau acest mesaj din proprie iniţiativă pe Twitter, etc, şi populaţia vede cu 10 secunde înainte, cum va reacţiona, asta e problema. Lumea fuge şi îi prinde cutremurul în casa scărilor şi ce facem? Asta e problema majoră.”
În plus, Legea protecţiei civile prevede că doar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poate stabili ce mesaje se transmit populaţiei în cazul unui dezastru. Aşa că Institutul de Fizică a Pământului riscă să primească interdicţia de a mai face publice mesajele de avertizare.
Gelu Duminică, sociolog: „Știţi cum e vorba aia: dacă unul munceşte, trebuie să îi dăm în cap. Aşa e românul. Dacă nu suntem pregătiţi să primim alerte, de ce nu suntem pregătiţi? Este opţiunea fiecăruia dacă vrea să primească astfel de avertizări, pentru că cele 20 de secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte.”
Raed Arafat: „Poate în unele situaţii să fie cinci secunde, în alte situaţii să fie 10 secunde, în alte situaţii poate să fie şi concomitent cu începerea cutremurului. Dacă dai o informare care nu e corectă, care induce panică, şi e la un interval foarte scurt.”
Gelu Duminică: „Păi să facem să fim pregătiţi. Soluţia cea mai bună, zic eu, e să continuăm cu acest proiect şi în paralel, să educăm populaţia că acele 10 secunde să fie salvatoare de vieţi.”
Japonezii primesc avertizări naţionale într-un interval cuprins între câteva secunde şi 1 minut, în funcţie de zona unde se produce cutremurul. La fel este şi la mexicani: de la câteva secunde, dacă seismul are epicentrul pe continent, până la aproximativ 70 de secunde, dacă se propagă din ocean. Americanii sunt în faza de implementare a sistemului de alertă timpurie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!