Aplicațiile care trimit avertizări înainte de cutremur ar putea fi interzise în România

Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2018 21:04
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 19:44
Categorie: Actualitate

Alertele trimise cu câteva secunde înainte de un cutremur prin aplicaţii sau pe reţelele de socializare de Institutul pentru Fizică Pământului ar putea fi interzise.

După cutremurul de 5,8 de sâmbătă noapte, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a sesizat că informaţiile ajung direct la public.

„Oamenii s-ar putea panica şi oricum, e stabilit prin lege că informarea în caz de dezastru o facem noi", spun cei de la Protecţia Civilă.

Dar unele voci susţin că prealertarea ar salva vieţi, mai ales dacă s-ar face şi o campanie de informare a populaţiei privind reacţiile corecte înainte de cutremur.

În noaptea în care s-a produs seismul, 15.000 de oameni au aflat cu aproximativ 20 de secunde înainte că urmează un cutremur cu magnitudinea peste 5. Alţi aproximativ 150 de oameni s-au uitat pe conturile de Twitter ale Institutului pentru Fizică Pământului. Aplicaţia Earthbot are 3400 de utilizatori, iar cei mai mulţi au primit informaţii despre cutremur pe Facebook. Aproximativ 20.000 de oameni, doar că alerta, sau mai bine zis notificarea, a fost postată mai târziu. Înainte să publice mesajele, Facebook le verifică să nu fie spam.

Acestea sunt canalele pe care cercetătorii le folosesc pentru comunicările cu publicul larg. Comunicări automate, pentru că toate aplicaţiile sunt conectate direct la serverul Institutului.

Când el primeşte alarmă că pământul se mişcă în Vrancea şi că unda se propagă în celelate zone, instantaneu trimite informaţia şi către aceste aplicaţii. Iar până ajunge a doua undă, cea distructivă, cei din Capitală au la dispoziţie aproximativ 22 de secunde să reacţioneze. Cu cât distanţa de epicentru e mai mare, cu atât timpul e mai mare.

Raed Arafat: „Din momentul în care când dau acest mesaj din proprie iniţiativă pe Twitter, etc, şi populaţia vede cu 10 secunde înainte, cum va reacţiona, asta e problema. Lumea fuge şi îi prinde cutremurul în casa scărilor şi ce facem? Asta e problema majoră.”

În plus, Legea protecţiei civile prevede că doar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poate stabili ce mesaje se transmit populaţiei în cazul unui dezastru. Aşa că Institutul de Fizică a Pământului riscă să primească interdicţia de a mai face publice mesajele de avertizare.

Gelu Duminică, sociolog: „Știţi cum e vorba aia: dacă unul munceşte, trebuie să îi dăm în cap. Aşa e românul. Dacă nu suntem pregătiţi să primim alerte, de ce nu suntem pregătiţi? Este opţiunea fiecăruia dacă vrea să primească astfel de avertizări, pentru că cele 20 de secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte.”

Raed Arafat:Poate în unele situaţii să fie cinci secunde, în alte situaţii să fie 10 secunde, în alte situaţii poate să fie şi concomitent cu începerea cutremurului. Dacă dai o informare care nu e corectă, care induce panică, şi e la un interval foarte scurt.”

Gelu Duminică: „Păi să facem să fim pregătiţi. Soluţia cea mai bună, zic eu, e să continuăm cu acest proiect şi în paralel, să educăm populaţia că acele 10 secunde să fie salvatoare de vieţi.”

Japonezii primesc avertizări naţionale într-un interval cuprins între câteva secunde şi 1 minut, în funcţie de zona unde se produce cutremurul. La fel este şi la mexicani: de la câteva secunde, dacă seismul are epicentrul pe continent, până la aproximativ 70 de secunde, dacă se propagă din ocean. Americanii sunt în faza de implementare a sistemului de alertă timpurie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cutremurul, un coșmar pentru românii din clădiri cu bulină. Sunetul sinistru ce i-a trezit
Cutremurul, un coșmar pentru românii din clădiri cu bulină. Sunetul sinistru ce i-a trezit
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
trafic droguri și țigări
O traficantă de droguri şi-a primit înapoi de la statul român. Explicaţia sentinţei
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
retea traficanti
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor
Eurostat: România a avut o rată a inflației de 4,2%, a doua din UE
Proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, amânat. Ce spun autoritățile
O fabrică de mobilă a fost mistuită de flăcări uriaşe