80 de consilieri, acuzati de ANI ca sunt actionari la firme care au contracte cu statul
Aproape 80 de fosti consilieri locali si judeteni au respectat principiul "cine imparte parte-si face", sustine Agentia Nationala de Integritate, care-i acuza ca n-au respectat legea.
Firmele la care acesti consilieri sunt actionari sau asociati, au castigat in ultimii ani peste 400 de contracte si au incasat peste 8 milioane de euro de la bugetul local sau judetean. Cazurile vor fi anchetate de procurorii anticoruptie.
Agentia Nationala de Intergritate a verificat 89 de primarii si prefecturi. Inspectorii au evaluat 190 de consilieri in functie intre 2008 si 2012. Cand au tras linie, inspectorii au stabilit ca 78 de alesi locali si judeteni au incalcat legea.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Sunt in conflict de interese si in incompatibilitate cu functia pe care o detin. Iar in unele cazuri se adauga si posibile acuzatii de fals in declaratii sau coruptie.
Agentia spune ca cei 78 de alesi locali au incheiat, emis ori aprobat un numar total de 654 de facturi de achizitii directe si 443 de contracte cu firme la care ei sau partenerii de viata sunt actionari sau au parti sociale.
Profitul celor 78 consilieri judeteni si consilieri locali obtinut astfel ar fi de aproape 38 de milioane de lei, adica aproximativ 8.510.000 Euro.
Agentia Nationala de Integritate a sesizat parchetul pentru conflict de interese, fals in declaratii, fapte de coruptie. De asemenea, a cerut anularea contractelor care au fost incheiate prin incalcarea legii.
Legea spune ca nici consilierii locali si nici cei judeteni nu au voie sa fie actionari sau asociati la firme care incheie contracte cu primariile. Unul dintre cei vizati de verificari sustine ca Agentia Nationala de Intergritate a gresit.
"Firma pe care o reprezint, unde sunt director si proprietar, nu are niciun contract cu primaria si nici cu institutiile
subordonate Consiliului Local", sustine consilierul Pavel Mercea.
Inspectorii se refera insa la Proiect Bihor, unde Mercea este actionar, printre alti 700. Firma cu pricina a castigat la licitatie 38 de contracte cu primaria in valoare de 7 milioane si jumatate de lei.
Consilierul local Vasile Kraila este ales local la Brasov de 6 ani. El a primit cu surprindere vestea ca ar fi incompatibil cu acesta functie. Este actionar de peste 15 ani la un grup de firme care editeaza un ziar local si detine si o tipografie. Agentia de Integritate a constatat ca acesta companie a fost cea care a derulat contracte de aproape 500.000 de lei cu Primaria Brasov.