8 mai, Ziua internațională a luptei împotriva cancerului ovarian

cancer ovarian

Cancerul, un cuvânt care te izbește, indiferent de contextul în care îl întâlnești și te lasă înmărmurit și cu sufletul greu. Te face să vezi că lucrurile se întămplă, indiferent de rasă, culoare, vârstă sau statut social.

La momentul actual, în ciuda milioanelor de studii efectuate, nu există vreo certitudine care să ateste cauza apariției acestei boli. Excepție fac, însă, cancerul de plămân, unde 80% dintre cazuri au ca factor principal fumatul, și cancerul de col uterin, unde infecția cu virsul HPV se găsește la 70% din cazuri, potrivit reginamaria.ro.

De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer?

O întrebare care se află pe buzele multura și la care nimeni nu are niciun răspuns.

De cele mai multe ori cancerul este silențios, nu dă semne de durere sau în cazul în care dă sunt adesea confundate cu alte afecțiuni. În cele mai multe dintre cazuri, cancerul este descoperit în faza avansată, iar tratamentele aplicate au șansă mai mică de reușită, comparativ cu situația în care ar fi fost aplicate în fază incipientă, potrivit cdt-babes.ro.

În anul 2021, douăzeci de milioane de cetățeni din toată lumea au fost diagnosticați cu cancer și zece milioane au murit. Din cei douăzeci de milioane au fost 2,7 milione de persoane diagnosticate și 1,3 milioane de decese.

Citește și
Laborator
Medicii britanici cer testări gratuite pentru depistarea cancerului ovarian și de sân
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Însă cel mai trist este că numărul cazurilor de cancer crește de la an la an și se estimează că până în anul 2035, numărul bolanavilor va crește cu 24%, devenind principala cauză de deces, potrivit insp.gov.ro.

Printre cele mai letale tipuri de cancer în rândul femeilor întâlnim cancerul ovarian. Acesta reprezintă a patra cauză de deces, la nivel mondial. În Europa, rata mortalității este între 3,6 și 9,3 la 100.000 de femei. Din nefericire, cancerul ovarian este adesea identificat în stare avansată, iar rata de supraviețuire scade, ajungând ca într-un an să supraviețuiască 10-30% dintre paciente.

În România, cancerul ovarian se află pe locul 5 în categoria cancerelor feminine, după cancerul de sân, cel al colului uterin, colo-rectal şi pulmonar. Incidenţa sa este de 4% în rând ul cancerelor femeii, iar supravieţuirea la 5ani depinde de stadiul bolii în momentul diagnosticului, variind între 50 - 55%.

Data de 8 mai înseamnă solidaritate în lupta cu cancerul ovarian. Aceasta a fost marcată în 2013 de către un grup de lideri ai organizațiilor de susținere a persoanelor care se confruntă cu această afecțiune, potrivit ovariancancerday.org.

Care sunt cauzelele cancerului ovarian?

Deși nu putem vorbi despre o cauză anume care duce la apariția cancerului ovarian, medicii specialiști au determinat o serie de factori care cresc riscul de a devolta acest tip de cancer.

Factori care cresc riscul de cancer ovarian

Vârsta

Riscul de a dezvolta crește odată cu vârsta, primele cauzuri apar dupa vârsta de 50 de ani.

Însă cu toate acestea au fost cazuri în care cancerul a fost depistat și în rândul persoanelor mai tinere.

Istoricul familial

Există un risc mai mare de a devolta cancer dacă mama sau sora are sau a avut boală. Acest lucru se întâmplă, deoarece genele BRCA1 și BRCA2 au suferit mutații și au fost moștenite. Mutația acestor gene se găsește la 10% dintre persoanele diagnosticate cu cancer ovarian.

Ultimele studii au demonstrat că prezența acestor gene poate crește riscul de cancer ovarian, cât și a cancerului mamar. Potrivit datelor IARC, riscul de a avea cancer ovarian crește cu 22,5% dacă atât mama, cât și sora au fost diagnosticate cu această afecțiune.

Endometrioza

Studiile au demonstrat că femeile ce suferă de endometrioză au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.

Pe lângă factorii principali enumerați mai sus, avem și o serie de factori secundari.

Aceștia sunt: fumatul, obezitatea, expunerea la azbest și menstruația începută la o vârstă fragedă sau înaintată

Descoperire recentă despre localizarea cancerului ovarian

Cea mai recentă și importantă descoperire despre cauza cancerului ovarian este că acesta începe în celulele de la capetele cozii trompelor uterine și nu neapărat în ovar. Aceste noi informații ar putea deschide mai multe studii de cercetare privind prevenirea și screeningul pentru acest tip de cancer, potrivit cancer.org.

Potrivit cancer.org, printre lucrurile care reduc riscul de cancer ovarian se numără sarcina și administrarea de pilule contraceptive, deoarece în ambele cauzuri se reduce numărului de ovuli. Cercetatorii cred că este o legătură între ovulație și riscul de a dezvolta cancer ovarian.

O altă teorie indică faptul că un exces al hormonilor masculini (androgenii) este o cauză pentru apariția cancerului ovarian.

Numărul de cazuri de cancer ovarian în România

În 2020 au fost diagnosticate 1.909 cazuri noi și s-au înregistrat 1.121 de decese.

Este foarte important ca pacientele să se prezinte la medic anual și să își facă cât mai mai multe investigații pentru a putea astfel diagnostica cancerul în fază incipiantă. Cancerul ovarian are 94% șanse de vindecare dacă este diagnosticat în fază incipientă, adică în primul stadiu. Cu cât acesta avansează, șansele de vindecare se reduc considerabil, astfel în stadiul IV al bolii, doar la 17% din paciente cancerul este eliminat.

Programe și campanii de informare pentru depistarea cancerului

Plan European de combatare a cancerului 2022

Planul european de combatere a cancerului continua și în 2022, cu o serie de acțiuni noi.

Cele patru acțiuni incluse au în vedere următoarele:

1. Implementarea unui registru privind inegalitățile din domeniul cancerului care va identifica tendințele și disparițiile dintre statele membre și dintre regiuni.

2. O cerere de contribuții referitoare la de screeningul pentru cancer, pentru ca 90% din populația UE să beneficieze de screening pentru cancerul mamar, de col uterin și colorectal până în 2025.

3. Demararea unei acțiuni comune privind vaccinarea împotriva HPV la 90% din populația feminină și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare în rândul băieților, până în 2030.

4. Crearea unei rețele UE a tinerilor care au supraviețuit cancerului

8-10 noiembrie 2022, IACR - Conferință Ștințiifică virtuală

Între 8 și 10 Noiembrie 2022 are loc conferința online organizată de către IACR, în cadrul căreia se vor prezenta diverse subiecte pe tema cancerului.

O parte dintre subiectele abordate în cadrul conferinței sunt:

- Stadializarea cancerului (cât de avansat este un cancer și unde este localizat).

- Pandemia de Covid-19 și impactul acesteia asupra serviciilor de sănătate.

 Înscrierea la conferință se va putea face în septembrie 2022.

“Prevenția înseamnă viață”, campanie de informare, desfășurată pe site-ul providentamedical.ro

Prin această campanie se dorește convingerea publicului feminin de a se pograma pentru efectuarea unei mamografii sau ecografii mamare.

“ESMO Gynaecological Cancers Congress”

Între 17 și 18 iunie 2022 la Valencia se desfășoară congresul pentru prevenirea cancerului. Acesta include sesiuni educaționale despre progresul tratamentelor, a strategiilor terapeutice și a biomarkerilor, potrivit esmo.org.

Congresul poate fi urmărit live, pe pagina esmo.org, iar accesul se face prin crearea unui cont în care sunt cerute anumite date cu caracter personal.

#Invingemcancerul.ro

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Alianța Pacienților Cronici din România, dedică o linie telefonică gratuită pacienților bolnavi de cancer, 021 253 0591, mai multe detalii pe www.aliantapacientilor.ro

Oncoplan.ro

Onco-plan este o platformă online cu informații despre nutriție, sănătate emoțioanală și comunicare, dedicată persoanelor diagnosticate cu cancer.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) şi MSD România lansează podcastul „Gânduri şi emoţii în parcursul oncologic”, primul podcast de tipul psiho-oncologic care se adresează persoanelor diagnosticate cu cancer, potrivit medichub.ro

OncoLive.ro

OncoLive.ro este o platformă dedicată pacienților diagnosticați cu cancer. Platforma oferă informații despre spitale, centre imagistice și clinici.

Simptome cancer ovarian

Există diferite tipuri de cancer ovarian. Cea mai frecentă formă este carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafața ovarului (din epiteliu) potrivit roche.ro.

Al doilea tip de cancer ovarian este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă în celulele ovariene care produc ovulele.

Al treilea tip este reprezentat de tumorile stromale. Este o formă rar întâlnită și se dezvoltă în țesutul de susținere al ovarului.

În majoritatea cazurilor, cancerul sau “boala cu o mie de fețe” cum mai este numit, nu prezintă simptome specifice sau apar în momentul în care boala este într-un stadiu avansat.

Printre simptomele frecvent apărute se numără:

Dureri abdominale sau pelvine
Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație)
Modificări urinare
Sângerări vaginale neobișnuite
Dureri în timpul contactului sexual
Pierdere în greutate
Oboseală
AstenieStadiile cancerului ovarian

Cancerul ovarian are patru stadii: primele doua compun faza incipientă a bolii, iar ultimele, faza avansata, potrivit reginamaria.ro.

În primul stadiul al bolii, cancerul este localizat doar în zona ovarelor. Astfel în stadiul IA, cancerul poate fi localizat doar la unul dintre ovare și în cazul IB se extinde și la celălalt ovar.
Stadiul IC reprezintă un avans al bolii. Pe lângă celulele anormale apărute la ambele ovare, capsula externă a fost distrusă, celulele canceroase au început să se întindă în afara ovarelor sau sunt prezente în fluidele din zona abdominală.

În al doilea stadiu cancerul ajunge în zona pelvisului. Astfel, în stadiul IIA, cancerul s-a extins în trompele uterine sau în zona uterului și în cazul IIB, cancerul poate fi localizat în vezica urinară, colon, sigmoid sau rect.

Stadiul IIC, cancerul a crescut in alte tesuturi ale pelvisului si exista celule canceroase în lichidul extras din abdomen (lichid de ascită).

Stadiul III înseamnă localizarea cancerului în cavitatea abdominală.

Putem vorbi despre stadiul trei al cancerului și în momentul în care sunt afectați ganglionii limfatici în partea superioară a abdomenului, zona inghinală și zona din spatele uterului.

Stadiul IV este faza cea mai avansata a bolii. În acest stadiu cancerul se răspândește în zonele îndepărtate ale ovarului.
Stadiul IVA este întâlnit în zona din jurul plămânilor și în stadiul IVB, cancerul se răspândește în interiorul ficatului sau la nodulii limfatici aflați la distanțe mari de de ovare sau la organe precum plamanii, pielea ori creierul.

Asociații și fundații pentru sprijunul pacienților diagnosticați cu cancer

Fundația Renașterea

Pacientele din cadrul asociației formează un grup ce are ca scop depistarea precoce a cancerului și îmbunătățirea calității vieții persoanelor deja diagnosticate. Asociația oferă servicii de asistență celor diagnosticați cu afecțiuni oncologice sau alte boli cronice și a famililor acestora și îi va pune în legătură cu persoane care se confruntă cu afecțiuni similare. 

Federația Asociațiilor persoanelor bolnave de cancer din România

Federația a luat naștere în anul 2005 și se ocupă de informarea corectă și sprijin constant, persoanelor diagnosticate cu diferite tipuri de cancer, potrivit facebook.com/FABCRomania.

Asociația Oncohelp

Asociaţia OncoHelp este o organizaţie non-guvernamentală care susține orice tip de activitate ce are ca scop sprijinirea persoanelor diagnosticate cu cancer, potrivit facebook.com/asociatia.oncohelp/

Asociația împotriva cancerului Timișoara

Asociaţia Împotriva Cancerului din Timişoara este o organizaţie non-profit înfiinţată în iunie 2009, al carei scop este lupta impotriva cancerului, potrivit facebook.com/asociatiaimpotrivacancerului.timisoara/

Asociația Română de oncologie Sf Ana

Asociaţia Română de Oncologie “Sfânta Ana” a fost înfiinţată în luna mai 2011 pe fondul creşterii continue a numărului cazurilor de cancer, potrivit facebook.com/AsociatiaDeOncologie/

Tratamentul pentru cancerul ovarian

Tratamentul pentru cancerul ovarian depinde de stadiul bolii, de starea de sănătate și dacă dorești să mai ai nașteri.

În cazul în care boala este într-un stadiu avansat, tratamentul poate doar să reducă simptomele și întârzie evoluția.

Forme de tratament ale cancerului ovarian

1. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor.
Se poate îndepărta un singur ovar dacă boala este în fază incipientă, când cancerul nu a ajuns la celălalt ovar. În cazul acestei intervenții este posbilă nașterea ulterioară.

În cazul în care ambele ovare sunt afectate se îndepărtează și tubii falopieni. În acest caz, poți rămâne însărcinată prin criogenarea ovulelor sau a embrionului, ori prin ovule primite de la un donator.

2. Îndepărtarea ovarelor și a uterului

Acesta intervenție re realizează în cazul în care cancerul este avansat. Doctorul va îndepărta ovarele, tubii falopieni, uterul și nodulii limfatici afectați. Nu vei mai putea avea copii.

3. Chimioterapia

Chimioterapia constă în administrarea unor medicamente, cu scopul de a distruge celulele canceroase. Doctorii recomandă să fie făcută după intervenția chirugicală pentru a elimina celulele canceroase rămase înainte de operație, pentru a reduce cancerul sau pentru a-l elimina. Chimioterapia se administrează prin venă sau prin tablete.

În urma chimioterapiei, pacientele pot avea o serie de simptome: oboseală, lipsa poftei de mâncare, stare generală de rău, pierderea părului și diaree.

4. Terapia țintită

Terapia țintiă folosește medicamente cu acțiune directă asupra zonelor vulnerabile ale celulelor canceroase. Pentru a folosi terapia țintită, doctorul va testa celulele canceroase, pentru a se asigura că tratamentul va avea efect asupra cancerului. Cele mai comune forme de terapie țintită sunt olaparib si niraparib.

5. Radioterapia

Radioterapia este tratamentul pe bază de radiații și acționează direct asupra celulelor canceroase.
Este utilizat destul de rar și ajută la îndepărtarea celulelor rămase după intervenția chirugicală sau reduce dimensiunile tumorilor.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Lupta împotriva cancerului mamar. Cum vor fi ajutate femeile, pentru a depista din timp boala
Lupta împotriva cancerului mamar. Cum vor fi ajutate femeile, pentru a depista din timp boala

Mii de femei mor anual în România, răpuse de cancer mamar, ovarian sau de col uterin.

Medicii britanici cer testări gratuite pentru depistarea cancerului ovarian și de sân
Medicii britanici cer testări gratuite pentru depistarea cancerului ovarian și de sân

Toate femeile de peste 30 de ani ar trebui să-şi facă gratuit testele genetice care spun dacă au risc de cancer ovarian sau de cancer de sân.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.