Lupta împotriva cancerului mamar. Cum vor fi ajutate femeile, pentru a depista din timp boala

Ultima actualizare: 23-09-2020 19:45

Mii de femei mor anual în România, răpuse de cancer mamar, ovarian sau de col uterin.

Și asta deoarece în majoritatea cazurilor boala este diagnosticată în stadii târzii, pentru că pacientele nu merg la controale periodice. În plus, medicii spun că de la începutul pandemiei, oamenii au mers și mai puțin la spital pentru investigații și boli care pot fi tratate dacă sunt depistate în stadiul incipient.

Alina are 42 de ani și este dovada că prevenția poate învinge boala. În 2016, a fost diagnosticată cu două tipuri de cancer, mamar și tiroidian, cu toate că mergea periodic la medic și ducea o viață activă.

Alina: „Sunt un rezultat al prevenției. Merg încă din 2008 la medic cu regularitate să fac controale, iar faptul că în 2016 am descoperit, a fost chiar în stadiul 1, în faza incipientă, iar singura problemă pe care am întâmpinat-o a fost partea de mastectomie."

Din păcate, în România nu există momentan un program de screening care să le ajute pe femei să depisteze din vreme cancerul ovarian, de col sau mamar.

La nivel național, peste 9.500 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar. Din păcate, o treime pierd lupta cu această boală. Se întâmplă asta pentru că majoritatea femeilor merg prea târziu la un control medical, drept urmare cazurile de cancer sunt descoperite abia în stadiile 3 și 4, comparativ cu alte state europene, unde boala este detectată în stadiul incipient.

Situația s-a înrăutățit în ultimele șase luni, spun medicii.

Marius Geantă, președintele INOMED: „Accesul pacienților cronici și al pacienților cu cancer a fost limitat în contextul pandemiei. În prima etapă, în starea de urgență, a fost limitat sever, adică de foarte multe ori numai cazurile grave sau care chiar nu puteau fi amânate au fost internate, deci au avut acces la asistență medicală în spital. După ce starea de urgență a fost ridicată, lucrurile s-au îmbunătățit. Numărul de internări în unitățile care tratează pacienți cu cancer este undeva la 50 la sută față de ce era înainte de începutul pandemiei."

Fundația „Renașterea” organizează anul acesta o competiție digitală, la care s-au înscris deja aproape 500 de persoane care încearcă să strângă fonduri pentru femeile care nu își permit să meargă la doctor, pentru un control de rutină.

Mihaela Geoană, președintele fundației „Renașterea”: „Organizăm o cursă digitală, alergăm sau ne plimbăm separat, dar vom fi împreună pe un site european, thinkpink.eu. Acolo ne putem și înscrie pe www.raceforthecure.eu sau pe www.fundatiarenasterea.ro. O înscriere este 50 de lei care de fapt va reprezenta un test Babeș-Papanicolau pe care îl oferim unei femei din mediul rural."

Ca să le amintească femeilor că trebuie să meargă anual la un control, Spitalul Colțea va fi iluminat în roz pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului la San.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO