Aproape 50 de lucrări semnate de Pablo Picasso au fost aduse la București. De când vor putea fi admirate de public
Cele 46 de lucrări semnate de Pablo Picasso, printre care și „Femeie care stă cu brațele încrucișate”, lucrarea cap de afiș a expoziției, au ajuns la Muzeul de Arta Recentă, unde se fac ultimele pregătiri înainte de deschiderea expoziției.
În anul în care se împlinește jumătate de secol de la dispariția fizică a lui Picasso, opt țări de pe glob, între care și România, serbează această aniversare prin expoziții tematice.
„Femeie care stă cu brațele încrucișate” este piesa de rezistență a expoziției „Efectul Picasso”, și a ajuns la Muzeul de Artă Recentă, marți. Lucrarea face parte din colecția de bază a Muzeului Picasso din Paris.
În total, vorbim de 46 de lucrări semnate de Pablo Picasso, care vor putea fi admirate la Muzeul de Artă Recentă din București, începând cu 27 septembrie. Sala în care sunt expuse operele de artă a fost modificată, pereții au fost vopsiți în roz, iar etichetele de sub tablouri sunt acum albastre. Aducerea tuturor celor 46 de lucrări din Paris în București a durat trei zile.
Erwin Kessler, managerul Muzeului de Artă Recentă: „Drumul propriu-zis face parte dintr-un protocol secret. A venit pe o rută pe care nici noi n-am știut-o, cu două mașini diferite, care nu aveau inscripții cum că ar fi de artă. Nu au venit cu avionul, a fost doar o campanie, în realitate au venit cu mașina. Va fi dispozitiv de pază cu totul special pe care l-am pus deja în operă, și care se va mări odată cu deschiderea”.
Evenimentul celebrează 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso, printr-un program din care fac parte alte 42 de muzee din lume. România este singura țară din Europa Centrală și de Est, cuprinsă în amplul proiect lansat de Franța și Spania.
„Efectul Picasso” expune și 65 de lucrări - picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti - semnate de 37 de artiști români contemporani, influențați de opera lui Picasso.
Erwin Kessler, managerul Muzeului de Artă Recentă: „Sunt ecouri picasiene, nu imitații, adică interiorizarea stilistică tematică și ideologică a înclinațiilor lui Picasso, alteori sunt critice, altele mai bășcălioase în stil românesc”.
Valoarea lor este inestimabilă, spun organizatorii, însă valoarea asigurărilor depășește 136 milioane de euro.