42 de ani de la cutremurul din 1977. Doar 20 de clădiri din București au fost consolidate


Ultimul update: Luni 04 Martie 2019 21:39
Data publicarii: Luni 04 Martie 2019 19:26
Categorie: Stiri actuale

S-au împlinit 42 de ani de la marele cutremur care a îndoliat România, în 1977. Şi totuşi, n-am învăţat nimic.

În Bucureşti, unde au fost cele mai mari pagube şi cele mai multe vieţi omeneşti pierdute, autorităţile locale au reuşit să consolideze doar 20 de clădiri în trei decenii.

În prezent, însă, cei din Primăria Capitalei se laudă că lucrează la jumătate dintre clădirile extrem de şubrede şi că au fost expropriaţi primii proprietari, care nu erau de acord cu consolidările.

Cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pământului i-au invitat luni pe bucureşteni la un tur ghidat pe urmele marilor distrugeri cauzate de seismul din 1977.

Peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa la nivel naţional în ruinele celor 35.000 de locuinţe distruse de cutremurul cu magnitudinea de 7,4 pe Richter. Cele mai mari pagube au fost în Bucureşti, unde 33 de clădiri s-au prăbuşit. Multe au supravieţuit cutremurului de atunci, dar cel mai probabil nu vor rezista altuia de aceeaşi putere.

Toate aceste clădiri, unele monument istoric, reprezintă un pericol spun cercetătorii. Dar, reprezentanţii primăriei promit că vor face într-un an ce nu s-a făcut în ultimii 40.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Sunt 349 de imobile în clasa I de risc seismic pericol public, 368 de imobile în clasa II de risc şi alte 11 în clasa a treia de risc seismic. Până în anul 2020, vom interveni în toate cele 349 de clădiri cu risc seismic I. Familiile în care venitul pe membru e sub 2.080 de lei nu plătesc nimic pentru consolidare, suma e suportată din bugetul local.”

Marius Coaje, consilierul primarului general: „În momentul de faţă, primăria lucrează la 195 de clădiri din cele 349 expertizate pe site-ul primăriei, cu risc seismic I. Am mutat 1500 de oameni şi în 14 clădiri se consilideaza efectiv şi în alte 62 se lucrează la punerea în siguranţă."

Primăria a început şi primele exproprieri forţate. În cazul în care proprietarii nu sunt de găsit, banii aferenţi evaluării clădirii vor fi ţinuţi într-un cont.

Dacă la consolidarea clădirilor lucrurile abia se mişcă, nici în rest nu suntem foarte pregătiţi.Cei care doresc să afle mai multe despre marele cutremur din '77 pot vizita o expoziţie deschisă la Biblioteca Naţională din Bucureşti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

FULLSCREEN
42 de ani de la cutremurul din 1977. Doar 20 de clădiri din București au fost consolidate
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO