416 euro pentru fiecare an petrecut de un om nevinovat in inchisoare. Final scandalos pentru cea mai mare eroare din Romania

Ultima actualizare: 06-04-2015 07:09
Marcel Tundrea

Probabil cea mai mare eroare judiciara din Romania are un final cu adevarat ingrozitor pentru fiica celui condamnat pe nedrept. Suma pe care aceasta ar trebui sa o primeasca drept despagubiri pare o gluma proasta.

5.000 de euro. Aceasta este suma cu care Curtea de Apel din Craiova considera ca ar trebui sa fie despagubita pentru cei 12 ani in care tatal sau a fost inchis pe nedrept.

"Admite apelul. Schimba sentinta civila in sensul ca admite actiunea in parte. Obliga paratul catre reclamanta la plata unei despagubiri, reprezentand daune morale intr-un cuantum egal cu echivalentul in lei a sumei de 5000 euro, calculat la cursul valutar de la data prezentei hotarari“, a stabilit Curtea de Apel Craiova. Hotararea poate fi atacata cu recurs. Initial, Judecatoria Targu Jiu a respins cererea Nicoletei Popovici, potrivit Adevarul.ro.

Fiica lui Marcel Tundrea ceruse 12 milioane de euro pentru cei 12 ani in care tatal sau a fost considerat un criminal si inchis, desi era nevinovat.

Marcel Tundrea a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, din care a executat 12, timp in care a facut nenumarate demersuri pentru a arata ca este nevinovat, el fiind acuzat de viol si omor.

Presupusa victima a fost o fata de 14 ani, din satul Pojogeni, langa Targu Carbunesti, gasita decedata pe malul unui parau in iunie 1992, Tundrea fiind considerat atunci principalul suspect.

Un test ADN realizat in anul 2004 a evidentiat faptul ca nu Marcel Tundrea a violat-o pe minora de 14 ani, testele stiintifice ulterioare indicandu-l pe Gheorghe Avram ca autor al faptelor respective. Cei doi sunt din acelasi sat, iar intr-o perioada au fost colegi de celula in Penitenciarul Targu Jiu, Avram fiind condamnat pentru alte infractiuni violente, inclusiv crima, produse dupa intemnitarea lui Tundrea.

Marcel Tundrea a murit pe 18 ianuarie 2007, el declarand de mai multe ori inainte de a deceda ca, in opinia sa, adevaratul autor al faptelor de la Pojogeni este Gheorghe Avram. El isi argumenta afirmatiile prin discutiile personale avute cu Avram, dar si prin faptul ca pana la arestarea lui Avram s-au mai produs la Pojogeni alte fapte violente, inclusiv crime, lucrurile revenind la normal doar dupa arestarea celui condamnat acum la 25 de ani de inchisoare.

In Romania, in mod oficial, primele teste ADN in cauze penale s-au facut dupa 2002, astfel incat la data pronuntarii hotararii in cazul Tundrea, constatata ulterior ca fiind o eroare judiciara, instantele au fost in imposibilitatea de a administra aceasta proba, arata Parchetul ICCJ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO