40 de cutremure in Galati in 7 zile. Explicatia unui fenomen care a scos oamenii in strada de frica
Situatia este tot mai tensionata in judetul Galati. In satul Izvoarele s-au inregistrat 40 de cutremure in mai putin de o saptamana.
7 dintre aceste seisme au avut peste 3 grade pe scara Richter. Miscarile tectonice au aparut in urma inundatiilor de acum doua saptamani, cand au cazut 100 de litri de apa pe metrul patrat. Oamenii sunt innebuniti, mai ales ca au inceput deja sa li se crape casele.
Dupa blestemul apelor, oamenii simt ca traiesc acum blestemul pamantului care se misca incotinuu si parca urla sub picioarele lor. Localnicii din comuna Slobozia Conachi aproape ca au pierdut sirul cutremurelor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Localnic: "Azi, treizeci, zero noua, la opt si doua minute. Si dupa aia a mai fost unul la noua. Dar a mai fost la opt jumate. Opt treizeci, noua si doua minute, cam asa."
De teama ca va urma un seism si mai mare multi stau in strada si cer ajutor.
Localnic: "Aseara s-a zgaltait rasarit-apus, iar acuma, de dimineata, in sus. S-a saltat pamantul in sus si a venit in jos."
Si la gradinita din sat, educatoarea este pregatita sa ii evacueze pe cei mici in orice clipa.
Iuliana Anghel, educatoare: "Copiii se sperie. Ma intreaba mereu: "Doamna, ce-a fost?" "Uriasul, vine uriasul!" Stam cu usa deschisa. Aici stau cu usa deschisa, imi e frica."
Sambata, specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului au montat in trei puncte din zona echipamente cu ajutorul carora pot monitoriza fenomentul.
Vibratiile in sol si semnalele acustice sunt inregistrate cu ajutorul acestor echipamente si transmise la Institutul National de Fizica a Pamantului, unde cercetatorii isi pot da seama daca este vorba despre un seism sau despre un alt fenomen.
"Roiul" de cutremure ii ingrijoreaza pe fizicieni pentru ca, spun ei, in loc sa scada in intensitate, sunt tot mai serioase si chiar mai dese. 40 au fost in cinci zile iar cel puternic de 3, 8 pe scara Richter.
Zona care le produce este brazdata de falii ce se framanta incontinuu, la ciocnirea a trei placi tectonice de marimea a doua judete. Specialistii sustin ca inundatiile de luna trecuta le-a starnit.
Apa adusa de puhoaie a intrat in pamant cativa kilometri, ingreunand scoarta. In plus a crescut presiunea intre straturile de roci dar si intre placile tectonice, asa ca energia se elibereaza acum sub forma de cutremure.
Mircea Radulian, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului: "Sunt la suprafata, intr-adevar, ele sunt la adancimi mici. Aceste cutremure se produceau oricum poate ca asa eventual s-au produs ceva mai repede."
Aceasta zona din judetul Galati este una activa seismic care insa nu s-a mai miscat de un secol.