31 de morminte gasite la Periprava. IICCMER face apel la rudele detinutilor politici morti pentru identificarea lor

Ultimul update: Joi 03 August 2017 16:29
Data publicarii: Luni 31 Iulie 2017 16:11
Categorie: Actualitate
groapa periprava

Un numar de 31 de morminte ale detinutilor politici de la Periprava au fost descoperite de catre cercetatorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), informeaza news.ro.

Cercetatorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc au desfasurat, in perioada 17-27 iulie, a patra campanie de investigatii arheologice in localitatea Periprava, comuna C.A. Rosetti din judetul Tulcea, pentru cautarea, descoperirea si recuperarea ramasitelor pamantesti ale detinutilor politici decedati in fosta colonie penitenciara.

Potrivit IICCMER, in cele patru campanii de investigatii au fost descoperite 31 de morminte.

”In campania de cercetari arheologice recent incheiata au fost practicate doua mari unitati de sapatura cu o suprafata insumata de 121,5 metri patrati, in acestea fiind identificate si cercetate un numar de 13 morminte. In cele patru campanii de sapaturi au fost executate 12 sectiuni arheologice, in cadrul carora au fost descoperite 31 de morminte”, arata reprezentantii IICCMER intr-un comunicat de presa transmis luni.

Ei fac apel catre rudele si urmasii detinutilor politici morti la Periprava sa contacteze institutul pentru a ajuta la identificarea acestora.

“Pentru 11 dintre scheletele identificate si dezvelite in cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legala, specifica in astfel de cazuri. Osemintele defunctilor au fost demontate si recuperate in prezenta unui medic legist, fiind impachetate si transportate la Serviciul de Medicina Legala din cadrul Spitalului Judetean Tulcea. Dupa examinarea medico-legala, ca si in anii precedenti, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti, unde se realizeaza si testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Procedurile legale s-au aplicat incepand din 2015, fiind necesara redeschiderea sectiunilor practicate in 2013 pentru a se cerceta si recupera osemintele din mormintele depistate in prima campanie. Informatiile obtinute vor completa o baza nationala de date, care va cuprinde treptat toate informatiile de acest tip ce se vor obtine de la victimele care vor mai fi descoperite si deshumate pe teritoriul national si a caror identitate este incerta sau nu poate fi stabilita prin alte metod”, mai spun reprezentantii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Investigatiile arheologice au fost facute de arheologi si istorici de la IICCMER si de la muzee, in prezenta procurorului de caz Octavian Toma si a sefului Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General Gheorghe Cosneanu, institutie care in 2015 a fost sesizata de IICCMER in legatura cu persoanele decedate in lagarul de la Periprava si a locului unde acestea au fost inhumate.

In cursul anilor 2013 si 2015-2017, IICCMER a organizat patru campanii de cercetari arheologice in perimetrul actualului cimitir lipovenesc din Periprava. La prima campanie din 2013 nu a fost sesizat Parchetul Militar, astfel ca institutiile abilitate (Parchetul, Politia, Medicina Legala) nu au fost implicate, actiunea fiind mai curand una de sondare, si nu de cercetare si recuperare a osemintelor.

In acest loc, in perioada anilor 1959-1964 au fost inhumati un mare numar de detinuti politici decedati in colonia de munca de la Periprava. Zona din cadrul cimitirului unde se afla mormintele detinutilor a fost stabilita pe baza informatiilor obtinute de la localnicii mai in varsta ai satului, precum si de la unii fosti angajati ai coloniei penitenciare. La suprafata solului nu au fost puse niciodata semne distinctive care sa indice prezenta acestor morminte.

Conform marturiilor mai multor fosti detinuti politici care au fost internati in colonia penitenciara de la Periprava, decesele din acest lagar de munca fortata au fost cauzate de infometare si frig, de lipsa apei potabile si a asistentei medicale, de accidentele intervenite pe fondul conditiilor de munca istovitoare si de regimul de detentie pe care multi l-au indurat in lagarele si inchisorile unde au fost incarcerati anterior.

“Unii dintre detinuti au fost ucisi si prin impuscare, mai ales in cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potentate de conditiile de viata existente in Delta si de comportamentul abuziv si violent al personalului coloniei. In perioada in care unitatea a functionat ca formatiune independenta, din documentele oficiale rezulta ca la Periprava au murit cel putin 124 de detinuti, identificati nominal, in majoritate politici, dar si de drept comun”, spun cercetatorii.

groapa periprava Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Tortionarul Ioan Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare. El va trebui sa plateasca 310.000 euro supravietuitorilor
Tortionarul Ioan Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare. El va trebui sa plateasca 310.000 euro supravietuitorilor
Tortionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare. Cativa supravietuitori au depus marturie:
Tortionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare. Cativa supravietuitori au depus marturie: "Batea ca la fasole"
Procurorii cer 25 de ani de inchisoare pentru Ion Ficior, comandantul lagarului de la Periprava. Cand se va da sentinta
Procurorii cer 25 de ani de inchisoare pentru Ion Ficior, comandantul lagarului de la Periprava. Cand se va da sentinta
Arheologii cauta mormintele detinutilor politici de la Periprava. Peste 100 de oameni au murit aici de foame, sete sau frig
Arheologii cauta mormintele detinutilor politici de la Periprava. Peste 100 de oameni au murit aici de foame, sete sau frig
VIDEO PROTVPLUS.RO
masina de politie
Polițist rănit în timul unei urmăriri. Un fugar a intrat în mașina lui
Kovesi, locul 2 la votul din Consiliul UE. România a votat pentru candidatul francez
Jucărie periculoasă, scoasă dintr-un supermarket. „Risc de sufocare pentru bebeluși”
Momentul în care ”Pian”, șeful clanului Duduianu, calcă un tânăr pe trecerea de pietoni
Comoara din Marea Neagră pe care românii nu sunt capabili să o valorifice. „E mai rar”
Un român din Italia și-a distrus mașina de față cu carabinierii, după ce i-au sechestrat-o
muncitori
O mare companie și-a verificat angajații în concediu medical. Câți erau de fapt bolnavi
Amprentă, poză și CIP obligatoriu. Când ne schimbăm buletinele
Autostrada urbană, care stă în beznă de 2 luni, are noi probleme: o parte se scufundă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a murit fetița de 12 ani după ce a căzut din microbuz
Microsoft dezvăluie că România a fost atacată cibernetic de gruparea apropiată Rusiei
Gafă de proporții la Burberry: obiect vestimentar lansat la Londra, ținta criticilor