Tortionarul Ioan Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare. El va trebui sa plateasca 310.000 euro supravietuitorilor

Dată publicare: 29-03-2017 12:19
Dată actualizare: 01-04-2017 07:02


Cu peste 100 de oameni pe constiinta, tortionarul Ioan Ficior a primit miercuri 20 de ani de temnita. Este pedeapsa definitiva, data in cazul fostului comandant al lagarului de munca de la Periprava.

Judecatorii Instantei Supreme l-au gasit vinovat de infractiuni contra umanitatii. Colonelul Ficior trebuie sa le dea si 310 mii de euro daune morale unora dintre supravietuitorii atrocitatilor petrecute in urma cu 6 decenii.

Ion Ficior, fostul comandant al inchisorii Periprava, este vinovat de moartea a 103 detinuti politici. Tortionarul care va implini saptamana viitoare 89 de ani ar trebui sa petreaca alti 20 dupa gratii.

Ficior este al doilea tortionar roman care ajunge in inchisoare dupa Alexandru Visinescu. Spre desosebire de fostul comandant al inchisorii de la Ramnicu Sarat, colonelul Ficior a refuzat sa participe la tot procesul. Inca de cand a fost trimis in judecata a aratat ca nu isi reproseaza nimic.

Pe langa cei 103 oameni ucisi prin tortura la Periprava multi altii care au supravietuit batailor si infometarii inca poarta urmele chinuitoare ale temnitei. Intre acestia si actorul Mitica Popescu. Dovezile acuzarii au fost stranse de cercetatorii ''Institutului de investigare a crimelor comunismului''.

Ficior a fost obligat de instanta sa plateasca si 310 mii de euro daune. Asta inseamna ca pensia pe care o va incasa mai departe, va merge catre victime iar locuinta sa va fi vanduta de stat. O parte din despagubiri vor fi insa platite de statul roman prin ministerul Finantelor, cel de Interne, dar si Administratia penitenciarelor.

'Odata incarcerat in penitenciarul de maxima siguranta Rahova, ion ficior isi va petrece 21 de zile in carantina. Dar cum sustin apropiatii lui, starea sanatatii sale este una precara va fi probabil transferat in spitalul penitenciar.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO