3.000 de copii dispar in fiecare an din Romania. Cazul lui Alex Lupescu: a plecat la joaca acum 17 ani si nu s-a mai intors

Dată publicare: 18-02-2014 19:24
Dată actualizare: 21-02-2014 00:22


Cazurile Iuliei Ionescu, adolescenta din Bucuresti fugita la manastire sau al Alinei, fata disparuta din Tulcea, scot la lumina un adevar dureros.

Peste 3 mii de copii dispar in fiecare an din Romania, iar 2000 dintre ei sunt din Bucuresti. Autoritatile reusesc sa ii localizeze relativ repede, insa in 26 de situatii nu au dat de ei. Chiar si asa, nu intrerup cautarile, cel putin la nivel declarativ.

Dupa o usa intredeschisa, o mama din Bucuresti spune tematoare ca fiul ei a fost rapit. In declaratia initiala data acum multa vreme scria negru pe alb ca Alexandru a disparut de la locul de joaca.

"In 1997, Alexandru Lupescu avea 9 ani si locuia impreuna cu parintii in acest bloc din sectorul 3 al Capitalei. Intr-o dupa amiaza, baietelul a iest la joaca impreuna cu prietenii. De atunci, parintii nu mai stiu nimic despre el si au trecut 17 ani", transmite corespondentul Stirilor ProTV, Andreea Marinescu.

Nu si-au pierdut speranta. Mai spera si acum. Dar copilul lor nu s-a mai intors acasa.

"Politia, va spun eu, nu a facut nimic, nimic, nimic sa il gaseasca, nici atunci si nici dupa. A fost rapit, eu asta cred,  ademenit cu dulciuri ceva si rapit . Eu cred ca traieste, e mare acum dar cred ca e printr-o tara de-asta mai calda, adoptat. Poate chiar are familia lui", spune mama baiatului.

"Aceasta e poza pusa la dispozitie de parinti, apoi in 2011 s-a facut o imbatranire artificila de un specialist de la ambasada SUA, dar pentru ca nu avea semnul distinctiv am mai cerut avizul unui expert artist criminalist . Cam asa ar arata la 24 de ani", spune Georgiana Eftenoiu de la Politia Romana.

La un an de la disparitie a aparut o ipoteza care sta si acum la baza cautarilor politistilor. Alexandru ar fi putut fi victima unui accident rutier petrecut in Branesti in 1998. Atunci un copil neidentificat de aceeasi varsta si cu un semn particular identic-o taietura deasupra sprancenei drepte, a fost gasit de anchetatori.

Dintr-o eroare nu au fost luate probe ADN de la victima ca s apoata fi comparate cu ADN-ul mamei. Singura modalitate sa apara un raspuns ar fi exhumarea trupului. Mama ar trebui sa fie cea care cere acest lucru.

In Romania autoritatile incep sa caute un posibil disparut din momentul in care exista o sesizare. Dupa cercetarea la fata locului copilul este dat in urmarire nationala.

Fotografia insotita de semnalmente ajunge in toate inspectoratele din tara si se instituie consemnul la frontiera. Iar daca apar indicii cum ca minorul ar putea fi in pericol ori victima unei rapiri, un procuror dispune declansarea programului alerta copil.

Poza celui disparut se afiseaza in mod repetat pe monitoarele instalate in locuri publice, gari aeroporturi, mijloace de transport.

In acest moment, politia continua cautarile pentru 26 de fete si baieti . Deocamdata fara rezultate. Dosarele sunt redeschise odata pe luna de politistii de la Urmariri pentru completari sau verificari! Daca trec insa 20 de ani de la disparitie iar copilul nu este gasit, dosarul trece intr-o evidenta pasiva un fel de capac legal pus deasupra unei anchete nesolutionate.


VIDEO PROTVPLUS.RO