"Iti doresc calugarie grea cu mantuire usoara". Mesajele profesorului de religie gasite de parintii unei fete din Craiova

×
Codul embed a fost copiat

Cazul tinerei din Bucuresti care a plecat de acasa la manastire a starnit numeroase reactii.

Doi parinti din Craiova il acuza pe profesorul de religie ca le-ar fi influentat fata sa se calugareasca. O cheama tot Iulia, are acum 25 de ani si a imbracat haina monahala la Manastirea Tismana. Familia ei nu a inteles niciodata de ce a ales acest drum in viata.

Numai ca recent, parintii au gasit o agenda in care ea isi notase cateva indemnuri ale profesorului de religie.

"Cred ca nimic nu as auzi mai bine despre tine decat sa ramai pe viata la manastire. Iti doresc calugarie grea cu mantuire usoara."

Astfel de mesaje primea tanara din Craiova de la profesorul ei de religie pe vremea cand era doar o eleva de liceu. Adolescenta a crescut si, la 23 de ani, sub indrumarea dascalului, s-a retras la manastire.

Citește și
harta Iulia
Cum explica preotul noaptea petrecuta de Iulia la manastire. "Ii era frica sa se duca acasa, are un inceput de depresie"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Te indemn sa iti fructifici bine zilele vietii tale, ca nu stii cate ai. Ai vazut la botez cum pecetluieste cu Sfantul Mir preotul pe copii. Semnele astea se sterg parca odata cu uleiul Sfantului Mir. La tine au ramas vizibile. Ïarta-ma daca te-am smintit in vreun fel vreodata."

Toate aceste indemnuri, acuza parintii fetei, au facut-o pe fata sa fuga de acasa prima data cand avea doar 17 ani. Era ascunsa la o manastire din apropierea Craiovei.

"Am gasit-o dupa doua zile imbracata in straie monahale si facea curatenie pe acolo prin bucatarie. Am fortat o colega sa spuna unde este. Ne-au lasat sa o luam acasa", spune Vasilica Radut, mama tinerei.

Iulia era studenta la psihologie in anul IV cand a renuntat la tot si a mers la manastirea Tismana, in judetul Gorj. De doua ori parintii au adus-o acasa si de fiecare data, fata s-a intors. Furios, tatal l-a sunat pe profesorul ei de religie.

Tatal fetei: Eu atunci am gasit ceea ce ii spuneai mata pe net, indemnul dumitale ca ea sa mearga la manastire, fa-ma sa o iau de acolo, e fata mea, nu mai pot sa vorbesc cu ea de un an.
Profesorul de religie: E problema ei, optiunea ei, acolo manastirea este deschisa, portile sunt deschise, sunt liberi fiecare sa isi aleaga viata, credeti ca era mai bine sa vina batuta acasa de sot? Sau sa fie cu greutatile din viata asta?

Nici discutia cu stareta manastirii nu a dus la vreun rezultat.

Tatal Iuliei: Puteti sa-mi spuneti orice, dar eu simt ca ea acolo e agresata psihic.
Stareta manastirii: Sunt 60 de parinti si toti au fost impotriva sau pentru lucrul asta, dar niciunul nu s-a comportat ca voi.
Tatal Iuliei: Dumneavostra, maica stareta, cand ati trimis masina dupa ea in Craiova sa o luati ati procedat corect ?
Stareta manastirii: Nu a fost vointa mea.

Reporter: Dar ea este bine, e ok ?
Maicuta: Da, ea e foarte bine, foarte bine. Da, a venit de buna voie. Nu o puteti vedea acum, e in ascultare.

Acasa, la Craiova, mama si tatal tinerei inteleg bine durerea pe care o infrunta parintii Iuliei din Bucuresti.

"Mi-as dori sa luam legatura cu parintii fetei si sa ii sfatuim. Sa fie cat mai aproape de copilul lor si sa ii spuna cat de mult il iubesc, ca nu e nimeni mai presus decat parintii, indiferent ce spun altii", spune Vasilica Radut, mama fetei.

La manastire, sora Iulia, cum este cunoscuta acum, nici nu vrea sa auda sa se intoarca la parinti. Vrea sa-si inchine viata Domnului.
 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Povestea Iuliei, din 3 perspective diferite: mama, duhovnicul si psihologul.
Povestea Iuliei, din 3 perspective diferite: mama, duhovnicul si psihologul. "Ea avea o fata publica si una ascunsa"

La prima vedere, povestea Iuliei pare una cu final fericit, pentru ca a ajuns teafara acasa. Dar numai ea stie ce se ascunde in sufletul ei.

Cum explica preotul noaptea petrecuta de Iulia la manastire.
Cum explica preotul noaptea petrecuta de Iulia la manastire. "Ii era frica sa se duca acasa, are un inceput de depresie"

Cazul Iuliei, eleva in varsta de 15 ani din Bucuresti care a disparut saptamana trecuta, este pe masa anchetatorilor. Desi a ajuns acasa, la parinti, autoritatile vor sa afle in amanunt ce s-a intamplat cu ea.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.