Ceremonii militare in toata tara, in memoria celor care au murit la Revolutie. "Nici acum nu suntem liberi"
Mai multe ceremonii militare au avut loc marti peste tot in tara in cinstea celor care au murit la Revolutia din decembrie 89.
Mai multe coroane au fost depuse si in centrul Capitalei, la monumentul din Piata Revolutiei. Cei care au iesit in strada in urma cu 26 de ani si-au amintit azi si de fuga cu elicopterul a sotiilor Ceausescu de pe cladirea PCR.
Pe 22 decembrie, dar cu 26 de ani in urma, Nicolae Ceausescu prezida ultima sedinta a Comitetului Central la sediul PCR. Si anunta ca a instituit stare de urgenta in toata tara si ca a preluat controlul armatei. Astfel nici un grup mai mare de 5 persoane nu avea voie sa se adune in strada. Intre timp in centrul Bucurestiului erau sute de mii de oameni.
1142 de suflete au pierit in razboiul de strada din decembrie 1989. Peste 3 mii de oameni au fost raniti si 760 au fost inchisi pe nedrept. O parte din numele celor care au fost rapusi de gloante stau scrise pe zidul amintirii din Piata Revolutiei. Domnul Matei Ioan isi aminteste cu groaza clipele prin care a trecut.
Matei Ioan: "Cand am venit seara la 9 aici si am vazut cat sange se spala pe strada nu imi venea copii, sa cred. Au murit tineri, oameni nevinovati. Am sarit primul gardul la TVR si am urcat si am strigat tara e libera, Ceausescu a fugit. Nici acum nu suntem liberi. De ce tara a ajuns asa? Ca nu mai pot nici sa mai plang."
Si Ion Stefanescu a trecut prin locul in care in urma cu 26 de ani a vazut cu ochii lui eliberarea de sub regimul ceausist.
Reporter: Ati vazut elicopetrul ala? ce ati simtit?
Ion Stefanescu: Cum sa nu. O eliberare. cred ca toti am simtit asta. Bucurie, ca l-am vazut plecand. Se anunta uite a fugit, a plecat.
Aceasta doamna a a trait momentul prinderii sotilor Ceausescu in tren. Astazi si-a amintit si momentele cand era sa fie impuscata in apropierea Garii de Nord.
Doina Noghin: "Aveam aparate de radio, ca atunci nu era altceva si se anunta ca l-au prins, ca l-au scapat, ca l-au prins pe Ceausescu. Tot asa, ca ba era prins, ba era scapat si asa pana am ajuns in Nord. In toate garile erau oameni cu steaguri si era impresionant. Si in preajma garii a inceput sa se traga de sus de pe cladirile inalte. Am avut emotii ca daca ne prindeau tirurile alea, ne gaseati aici.
Chiar daca au trecut 26 de ani, nici acum nu stim cine se face vinovat pentru varsarea de sange, cine a deschis focul asupra oamenilor care strigau libertate si din ordinul cui. Dosarul Revolutiei a fost recent clasat de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In ordonanta de clasare, magistratii au scris ca "din cauza oboselii si a stresului, la Revolutie s-au tras focuri de arma intre militari."