24 de ore pentru o noua viata. Actiunea contracronometru prin care a fost salvata viata unei femei din Bucuresti
Boala nu isi alege tinta, dar si momentul in care apare o sansa, uneori, ultima sansa de vindecare, sta sub capriciul destinului. Ultimele 24 de ore au insemnat pentru mama a doi copii din Bucuresti o incredibila zbatere intre viata si moarte.
"A fost o lupta contra cronometru, pentru ca din pacate mama era pe ultima suta de metri. La ce efort au facut, cuvintele sunt de prisos", spune fiul femeii.
Sambata dupa amiaza, in timp ce mama acestui tanar agoniza la spitalul Fundeni, un barbat de 35 de ani din Craiova s-a stins in bratele alor lui. Rudele n-au ezitat nicio clipa si au semnat documentele pentru prelevarea organelor.
La 9 si jumatate seara, 4 medici si o asistenta au plecat cu o ambulanta de la Bucuresti spre Craiova. In satul Albota, cablul de ambreiaj s-a rupt, iar echipa a ramas aproape o ora in mijlocul drumului.
A fost recuperata de o alta salvare care i-a dus pe chirurgi la Pitesti. La Slatina, ambulanta a fost schimbata din nou. Apoi de la Bals doctorii au fost preluati de SMURD si asa au ajuns la Craiova. La intoarcere au primit, in fiecare judet, escorta politiei. Drumul le-a fost deschis de un utilaj pentru deszapezire.
Cea care astepta ficatul era o pacienta bolnava de ciroza in stadiu avansat, si care era infectata cu virusurile hepatice B si D. Faptul ca are o grupa rara de sange sustine ipoteza ca, pentru ea, acest organ a fost ultima sansa.
"In afara organismului ficatul rezista un numar limitat de ore, si in acest interval el trebuie transplantat.
- A fost la limita?
- Da, foarte la limita. Drumul de la Craiova la Bucuresti a durat 4 ore si jumatate", a spus Irinel Popescu, seful clinicii de hepatologie.
Pana la miezul noptii, cand pacienta a fost pregatita de operatie, inca nu se stia daca doctorii vor ajunge la timp.
"Erau masini esuate pe marginea drumului, masini inzapezite.
- La ce ora ati ajuns inapoi la Bucuresti?
- La doua jumate", spune Dr. Leonard David, medic primar chirurg.
Dupa accidentul aviatic in Romania au mai fost declarati 3 donatori in moarte cerebrala. Au fost 3 accepturi de prelevare si 3 misiuni de succes. Va intrebati poate ce ii face pe medici sa paraseasca spitalul intr-o garda tihnita de wend. Intai, respectul pentru acele familii care, in ciuda durerii, au semnat ca sa-i ajute pe altii. Si apoi, gandul ca riscul, chiar si voluntar, primeste o rasplata- in aceasta noapte se vor face la Fundeni si cele 2 transplanturi renale, iar la Spitalul Militar alti 2 oameni isi vor recapata vederea.