225 de români blocați în Italia au fost aduși acasă, sâmbătă, de autoritățile române
225 de români blocați în Italia după închiderea frontierelor au fost aduși astăzi acasă de autoritățile române.
Cele două aeronave care i-au preluat au aterizat pe Aeroportul Kogălniceanu, iar oamenii au intrat în carantină într-un hotel din stațiunea Mamaia. Ministerul Afacerilor Externe a cerut repatrierea unui număr de aproximativ 1.500 de conaționali blocați în Peninsulă. Toți cei de azi au fost testați, iar probele vor fi lucrate în regim de urgență.
Prima aeronava a sosit la 11:40, iar cea de-a două la 12:40. Ambele - cu o întârziere de aproximativ o ora față de cât era programat. Românii au fost îmbarcați la Torino. Este vorba despre primii 225 de oameni, din totalul de 1.500 care au solicitat ajutorul autorităților române. 90% dintre ei munceau în turism în Italia și au rămas fără locuri de muncă.
George Niculescu, prefectul județului Constanța: „O măsură luată de Ministerul Afacerilor Externe. Am dispus montarea unor corturi în exteriorul aeroportului, preluarea de bagaje s-a făcut în exteriorul aeroportului, pentru ca timpii de așteptare în aeroport și de interacțioanare să fie cât mai mici”.
În imagini se vede cum oamenii coboară ordonat din aeronave. Personalul care îi însoțește poartă echipament de protecție. Toți cei 225 de pasageri au fost testați pentru coronavirus, iar probele vor fi transportate la București.
George Niculescu, prefectul județului Constanța: „Persoanele au fost transportate de la Aeroport către locațiile de carantinare în deplină siguranță, atât pentru ei cât și pentru cetățenii județului Constanța. Transporturile au fost însoțite de echipaje ale Poliției Rutiere și de echipaje ale Jandarmeriei”.
Pentru zilele următoare sunt programate și alte zboruri. Autoritățile române au luat decizia ca toți repatriații să fie duși în județul Constanța.
Președintele Consiliului Județean avertizează însă că, în Constanța, nu există capacitatea medicală pentru gestionarea unei asemenea situații.
Marius Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța: „Am înțeles, capacitatea de cazare o putem asigura, dar din punct de vedere medical ne trebuie suport de la București și mă refer la aparatură, testere, suport medical de la asistente, medici, materiale, de la măști, sisteme dezinfectante”.
Pentru următorii români care vor fi aduși acasă au fost pregătite hoteluri din Mamaia, Eforie, Jupiter și Techirghiol.