Măsuri drastice în Europa, în contextul pandemiei de Covid-19. Ce au hotărât guvernele

Pandemia de Covid-19 în Europa. Mii de îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. Ce măsuri iau statele

Spania a mai înregistrat un record sumbru. Numărul deceselor a ajuns, conform ultimei raportări oficiale, la aproape 1.330, cu un plus de peste 300 de cazuri fatale în 24 de ore.

În Franța sunt peste 370 de decese și 11.000 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus.

Între timp, măsurile de restrângere a libertății de circulație se amplifică, iar națiunile lumii recurg la măsuri economice de sprijin fără precedent.

În Marea Britanie - printr-o măsură fără precedent luată de guvern - angajatorii, indiferent de domeniu, pot solicita statului plata a 80% din salarii, astfel încât angajați să-și poată menține locul de muncă și să nu fie concediați.

„Suntem nevoiți să facem alegeri, deja nu mai putem oferi îngrijire completă tuturor pacienților. Trebuie să-i alegem pe cei care au mai multe șanse să se recupereze mai târziu”

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Este mărturia unei infirmiere din Mulhouse, orașul din Franța care a devenit un focar al pandemiei de coronavirus, după o reuniune a Bisericii evanghelice cu 2.000 de participanți, printre care s-au aflat și persoane infectate.

„Mi-e frică pentru mine, pentru cei apropiați, e descurajant că nu se întrevede nicio îmbunătățire. Avem pacienți foarte tineri, care nu aveau probleme de sănătate care sunt acum la reanimare. Sunt de toate vârstele cei atinși de virus”, spune infirmiera.

Pentru a ține sub control situația în regiune, armata a venit în ajutor. Un avion militar cu echipamente medicale a transportat șase pacienți în stare gravă de la Mulhouse spre Bordeaux. De asemenea, este în curs de instalare un spital de campanie.

O regiune germană, la frontieră cu Franța, a anunțat că este gata să primească pacienți francezi bolnavi de Covid-19, pentru a contribui la decongestionarea spitalelor supra-încărcate din Alsacia.

Pe de altă parte, autoritățile germane și-au avertizat cele 83 de milioane de locuitori că vor fi izolați în case începând de luni dacă nu se comportă responsabil weekendul acesta. De altfel, mai multe guverne europene au spus - sau au dat de înțeles - că măsurile restrictive se vor amplifica și că libertatea de mișcare a cetățenilor va fi limitată.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Le cerem cafenelelor, barurilor şi restaurantelor să se închidă”.

Guvernul britanic a luat și alte noi măsuri importante. Astfel, Guvernul recheamă de la pensie 65.000 de medici și asistente, pentru că e nevoie disperată de ei în spitale. Alt anunț major a venit din partea ministrului de finanțe, care a etalat o serie de noi măsuri, menite să țină afacerile în viață, să mențină angajații pe statele de plată, astfel încât să fie menținute veniturile familiilor din întreaga țară.

Angajatorii, indiferent de domeniu, pot solicită statului plata a 80% din salarii, astfel încât angajații să-și poată menține locul de muncă și să nu fie concediați.

Acest ajutor, care se va aplică retroactiv din 1 martie și va dura trei luni, se va aplică veniturilor de până la 2.500 de lire pe lună prin intermediul unui fond cu mijloace nelimitate.

Rishi Sunak, ministrul britanic de Finanțe: „Pentru prima oară în istorie, guvernul va interveni și va plăti salariile oamenilor. Orice angajator din țara asta, mic ori mare, inclusiv cei din domenii non-profit ori caritabil, va fi eligibil pentru aceste ajutoare”.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Un bărbat obligat să stea în izolare a rămas fără mâncare. Viceprimarul i-a adus patru pâini
Un bărbat obligat să stea în izolare a rămas fără mâncare. Viceprimarul i-a adus patru pâini

Povești revoltătoare se derulează în casele unora dintre românii obligați să stea în izolare, la domiciliu.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.