200 de persoane cu dizabilități au protestat în fața Ministerului Muncii

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Marti 22 August 2017 19:02
Categorie: Actualitate

Peste 200 de persoane cu dizabilităţi au protestat marți în faţa Ministerului Muncii. Oamenii acuză că de luna viitoare, zeci de mii de persoane, cu diferite grade de handicap, care se angajează foarte greu, îşi vor pierde slujbele.

Unităţile care le-au oferit un loc de muncă nu vor mai primi bani de la firmele care nu angajau persoane cu dizabilităţi, aşa cum s-a întâmplat până acum şi plăteau o taxa. Banii vor merge însă direct la Guvern care a promis că în contul lor va creşte indemnizaţiile. Dar cei cu dizabilităţi le transmit guvernanţilor că nu vor pomană, ci vor să muncească.

Nelu Mocanu este nevăzător şi lucrează de nouă ani că maseur pentru mai multe companii din Bucureşti. E persoană fizică autorizată, cu statut de unitate protejată. A ieşit în stradă alături de soţia lui, tot nevăzătoare, pentru că de la 1 septembrie, spune el, va rămâne fără clienţi.

Nelu Mocanu: "Acum, prin anularea acelei opţiuni de a cumpăra produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, efectiv eu rămân fără clienţi. E o situaţie critică, pentru că am credit pentru locuinţa pe care tot statul ar fi trebuit să mi-o dea şi nu mi-a dat-o, am 2.000 de lei rată."

Soția lui Nelu: "Copilul nostru niciodată nu s-a simţit stigmatizat că are părinţi cu handicap. Noi am muncit, am trăit demn, dar acest Guvern cu un cinism crunt ne-a îngropat demnitatea."

O familie cu 6 copii trăiește într-o garsonieră de 30 de metri pătraţi

Persoane cu dizabilităţi din toată ţara, aflate în această situaţie, au venit până la Bucureşti că să le spună guvernanţilor că vor să muncească.

Ordonanţa dată de Ministerul Muncii la începutul acestei luni va elimina de la 1 septembrie posibilitatea că firmele care nu au angajate persoane cu dizabilităţi să plătească o taxa unităţilor protejate care susţin persoane cu handicap. În lipsa acestor bani, unităţile protejate nu vor mai putea rezista.

Angela Achitei, președinta unei unități protejate autorizate: "Dacă nu există o subvenţie pentru aceste locuri de muncă, automat nu poţi concura pe piaţa reală pentru că cei care cumpără vor preţul cel mai mic. ŞI nu poţi ajunge la un cost de producţie mic când tu ai costuri suplimentare pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi."

Mihaela Munteanu, Federația organizațiilor neguvernamentale pentru servicii sociale: "Ministerul Muncii ne spune că nu desfiinţează unităţile protejate, dar nu le mai da posibilitatea să plătească".

După o ora de protest, câţiva reprezentanţi ai persoanelor cu dizabilităţi au fost chemaţi la discuţii de un secretar de stat. Acest bărbat a fost umilit încă o dată de ţară lui: căruciorul nu i-a încăput în liftul instituţiei.

Doar unul dintre protestatari a reuşit să urce. A avut noroc cu un scaun cu roţile mai mic. Reprezentanţii Ministerului au explicat că de anul viitor vor creşte în două tranşe prestaţiile sociale.

Copiii cu handicap grav vor avea parte de cea mai mare creştere a prestaţiei sociale, potrivit Ministerului Muncii: de la 106 lei, cât primesc acum, la 500 de lei, în vara anului viitor. Adulţii cu handicap grav vor ajunge de la 340 de lei pe luna, la 500 de lei, iar cei cu handicap accentuat de la 270 de lei, la 370 de lei pe luna, tot din iulie 2018.

Mai mult, Ministerul Muncii susţine că taxa plătită de companiile care nu au cel puţin 4% persoane cu dizabilităţi în numărul total de lucrători va creşte de la 50% din salariul minim brut, la 100% pentru fiecare angajat.

Însă aceşti bani vor ajunge la stat. Persoanele cu dizabilităţi ar urma să primească 100 de lei în plus pe luna, dar vor pierde câştigurile de acum, care sunt mai mari.

Protest al persoanelor cu dizabilități

Protest al persoanelor cu dizabilități

VIDEO PROTVPLUS.RO

copil inecat

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

cautari disparut

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reacție acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani