18 politisti de frontiera, inclusiv seful Punctului de Trecere a Frontierei Moravita, retinuti dupa 10 ore de audieri
18 politisti de frontiera, intre care seful Punctului de Trecere a Frontierei Moravita si un sef de tura, si opt suspecti de contrabanda cu tigari au fost retinuti, marti seara, pentru 24 de ore, de catre procurorii DIICOT Timisoara.
Procurorii DIICOT Timisoara au finalizat audierile marti, in jurul orei 23.00, in cazul politistilor de frontiera de la Moravita, judetul Timis, dupa aproximativ zece ore. Astfel, in urma audierilor au fost retinuti pentru 24 de ore 18 politisti de frontiera de la Punctul de Trecere Moravita si opt persoane suspectate de contrabanda cu tigari.
Intre cei 18 politisti de frontiera retinuti se nunara Gabriel Ionut Furcea - seful Punctului de Trecere a Frontiera Moravita si seful de tura Adi Sturza-Deak, relateaza news.ro.
Ceilalti politisti de la PTF Moravita retinuti sunt: Gheorghe Ticusi, Ioan Mircea Turcas, Silviu Sorinel Dragut, Alexandru Iulian Ovidiu Petrache, Constantin Bogdan Goaga, Marius Neag, Radu Eugen Chilba, Cosmin Mihai Ionele, Valentin Mihai Ungureanu, Olivian Milea, Mihaita Costel Sfetcu, Alin Ciprian Plava, Aurelian Gita, Ovidiu Cristian Florin Fratila, Andrei Liviu Ioanas si Gabriel Vamesu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acuzatiile care li se aduc celor retinuti marti noapte sunt sunt dare de mita, luare de mita, constituire de grup infractional organizat, contrabanda si complicitate la contrabanda. Toti cei 26 de retinuti au fost trimisi in arest pentru 24 de ore, insa, avand in vedere numarul mare al acestora, a fost luata decizia trimiterii lor in arestul IPJ Timis, in arestul IPJ Arad si in arestul IPJ Caras- Severin. Peste 40 de perchezitii au avut loc, marti dimineata, in judetele Timis, Caras-Severin si Hunedoara, la locuintele unor politisti de frontiera si ale unor persoane suspectate de contrabanda cu tigari, precum si la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita, pentru destructurarea unei grupari specializate in contrabanda, complicitate la contrabanda, luare si dare de mita.
Potrivit DIICOT, in perioada noiembrie 2014 - aprilie 2016, politisti de frontiera de la PTF Stamora-Moravita, sub coordonarea sefului de punct, Gabriel Ionut Furcea, si a sefilor de ture, au constituit un grup infractional organizat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie, pentru a obtine diferite beneficii materiale care erau impartite intre membrii gruparii, prin neindeplinirea indatoririlor de serviciu, respectiv supravegherea si controlul trecerii frontierei, precum si prevenirea si combaterea faptelor specific criminalitatii transfrontaliere, in special a infractiunilor de contrabanda, precum si a contraventiilor savarsite in zona lor de competenta.
Ulterior, arata DIICOT, s-a constatat ca activitatile ilicite desfasurate prin PTF Moravita nu vizau doar activitatile de contrabanda, ci "orice activitati apte sa genereze venituri ilicite - sprijinirea traficului de migranti, favorizarea unor infractori dati in urmarire generala, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera, omiterea constatarii, contra unor sume de bani, a oricaror abateri de natura contraventionala inregistrate la momentul trecerii frontierei si, nu in ultimul rand, atunci cand nu putea fi constatata nicio neregula, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocandu-se o asa-numita traditie, careia calatorii trebuiau sa i se supuna". Politistii de frontiera de la Vama Moravita (Timis) sprijineau "neconditionat" contrabandistii de tigari, procurorii stabilind, in urma cercetarilor, ca persoanele acuzate de contrabanda erau structurate pe doua paliere, respectiv grupari constituite pe plan local si contrabandisti "de anvergura", care colaborau cu "politisti cu vechime", aflati "de mult in anturajul" retelei, spuneau oficiali din DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, mai multi politisti de frontiera sunt suspectati ca au sprijinit si o grupare specializata in traficul cu ceasuri de lux, marca Rolex, care erau aduse din Serbia in Romania fara a fi declarate, pentru a nu se plati taxe vamale. Prejudiciul cauzat in acest mod depaseste 800.000 de lei.
Procurorul-sef al DIICOT Timisoara, Alex Florenta a decalrat ca politistii de frontiera nou-veniti in Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita care nu se integrau in grupul specializat in contrabanda si alte infractiuni erau trimisi de superiori la patrulare pe fasia verde, iar cei ramasi solicitau diferite sume de bani de la trecatori si sprijineau activitatile infractionale.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, perchezitiile au inceput imediat dupa schimbul de tura, procurorii DIICOT si jandarmii de la Brigada Speciala de Interventie blocand activitatea in Punctul de Trecere al Frontierei de la Moravita si scotandu-i din birouri pe politistii de frontiera pentru a-i perchezitiona. In paralel, in mai multe localitati din judetul Timis - Deta, Moravita, Jebel, Timisoara, precum si in judetele Caras-Severin si Hunedoara au avut loc perchezitii la persoane suspectate in acest dosar - politisti de frontiera si contrabandisti de tigari. Perchezitiile la PTF Moravita s-au incheiat in jurul orei 14.00, aproximativ 60 de persoane fiind duse la audieri la sediul DIICOT Timisoara.
Printre persoanele ridicate de procurori si duse la audieri s-au aflat seful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita, Gabriel Furcea, seful de tura Adrian Deac Sturza si Dumitru Carstea, zis "Gigi Olteanu", unul dintre cei mai cunoscuti contrabandisti de tigari din zona. Actiunea de marti de la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita a avut loc dupa mai mult de cinci ani de cand peste o suta de vamesi si politisti de frontiera au fost ridicati si dusi cu elicopterul la audieri in cea mai ampla operatiune anticoruptie de pana atunci. In 8 februarie 2011, peste 2.000 de politisti, jandarmi, luptatori de la trupele de interventie rapida si ofiteri DGA au descins in vamile Moravita (judetul Timis) si Naidas (judetul Caras-Severin) de unde au ridicat peste o suta de vamesi si politisti acuzati de coruptie. In urma acestei operatiuni, 68 de politisti de frontiera, vamesi si contrabandisti au fost condamnati cu suspendare, 17 au fost condamnati la inchisoare cu executare, iar trei au fost achitati.
Sursa: News.ro
Etichete: procurori, politia de frontiera, perchezitii,
Dată publicare:
01-06-2016 09:04