163 de ani de la nasterea lui Eminescu. Ce se intampla in 2013 cu volumele marelui poet roman
Daca Eminescu ar fi avut mostenitori, in 2013 ei n-ar fi dus o viata de lux, pentru ca la 163 de ani de la nasterea marelui poet, putini isi mai aduc aminte de el.
Si mai putini sunt cei care ii cumpara volumele, spun editurile. In zilele noastre, se vand de 5 ori mai putine carti de-ale poetului. Din incasari, drepturile de autor ar fi ajuns la cel mult 800 de euro lunar.
"Astfel se stinse cel mai mare poet, pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si cate o stea va vesteji pe cer in departari... ", scria George Calinescu despre moartea lui Mihai Eminescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 163 de ani distanta de ziua in care marele poet se nastea, cartile sale stau mai mult in librarii decat in casele oamenilor, pentru ca nu se mai vand.
"Eminescu a ramas doar un nume de studiat la BAC. Eminescu este obiect de studiu dar nu de cercetare, de lecturare, si asta se vede si in modul in care este vandut", spune
Sute de mii de volume se vindeau in fiecare an in perioada 60-89, adica de 5 ori mai multe fata de acum. In 2012 doar 60 de mii de volume au iesit din librarii. La un pret mediu de 10 lei pentru o carte, incasarile s-au ridicat la 130 de mii de euro. Eventualii mostenitori ai poetului ar fi castigat putin peste 3 mii de lei din drepturile de autor.
"Cu toata notorietetea unui nume veniturile din drepturi de autor nu pot depasi acesta cifra de aprox 800 de euro. Contributiile majore, o forma de malpraxix cultural este si modul in care editurile trateaza Eminescu. Maniera in care sunt scrise titlurile introductive este asemanatoare cu cele din perioada comunista"- Lucian Pricop, profesor de istoria culturii romane la SNSPA.
E o trista realitate, raspund si reprezentantii editurilor. Cel mai bine vandut scriitor roman in acest moment este Mircea Cartarescu.
"Eminescu nu este cel mai bine vandut scriitor de astazi. E un bun national pe care nu-l cunoaste nimeni., daca i-am scoate din opera cele 10 poezii celebre, n-ar mai sti nimeni cine este", spune Mario de Mezzo, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.
Si din pacate, ne-au demonstrat-o tinerii nostri, nu o singura data, la examenele de Bacalaureat.
"Nu stim daca Eminescu si-a propus sa aiba in poezie o viziune despre lume, dar tot a rescris cele 95 de strofe pana a murit si tot n-a fost multumit" scria plin de patos, un tanar aspirant la titlul de promovat.