Turism in jurul unui salcam. Cum a ajuns o comuna din Iasi fara canalizare,obiectiv pe bani europeni
Dupa stejarul din Borzesti, gorunul lui Horia, sau teiul lui Eminescu, unor primari din judetul Iasi le-a trecut prin minte sa promoveze, pe bani europeni, turismul international la umbra salcamului.
Arborele nu-i unul oarecare. L-ar fi inspirat pe Barbu Stefanescu-Delavrancea sa scrie vestita piesa "Apus de soare".
La urma urmei, important este sa vina fondurile. Poate, din zecile de mii de euro, le-or ramane si urmasilor, urmasilor nostri ceva.
Bine ati venit in comuna Lungani! Dupa ce veti merge la pas prin glod si balegar, pe niste drumuri desfundate, bucurandu-va, desigur, de spectaculosul peisaj mioritic, veti ajunge, in sfarsit, la punctul forte al zonei: salcamul lui Barbu Stefanescu-Delavrancea.
Arborele este inchis intr-o curte in care se afla o stana. Dar asta nu ii impiedica pe cei de la primarie sa-l includa in circuitul turistic. Doar e plina planeta de cititorii scriitorului roman.
Urmasii lui Stefan cel Mare s-au gandit sa lase si ei Moldovei ceva. Un centru zonal de informare turistica, pentru care primariile din comunele Braiesti, Lungani si Ion Neculce au accesat si chiar au primit nu mai putin de 180.000 de euro.
Cele trei sate sunt printre cele mai sarace din tot judetul, nu au apa curenta si nici canal. Ca sa ajungi la ele trebuie sa ai curaj.
Altii s-au gandit ca oaspetii le-or vizita si casele. Pentru asta au inceput sa scuture de praf obiectele vechi gasite prin sura.
De la centru, lucrurile sunt zugravite in roz. Istoricii le mai taie insa din elan celor care insista ca acesta este copacul lui Delavrancea.
Oricum ar fi, proiectul "zonei turistice" este in faza de implementare, lucrarile urmand sa inceapa in acest an.