160.000 de pubele zac nefolosite si stricate, in Arad. Pentru ele s-au platit 24 de milioane de lei
160 de mii de pubele stau de 6 ani de zile sub cerul liber, la Arad, desi pentru ele s-au platit bani grei.
La vremea respectiva, containerele erau nou-noute, insa acum, o mare parte dintre ele sunt stricate. Au fost cumparate in cadrul unui proiect de colectare selectiva a gunoaielor, inceput in 2010, dar planurile ambitioase au incremenit sub forma de bune intentii.
Primarul Dan Stefan: "Ele au fost puse si peste 15 bucati una in alta pline cu apa din cauza inghetului a soarelui ele sunt neutlizabile in acest moment."
Pentru containere, consiliul judetean Arad a platit la vremea respectiva 24 de milioane de lei, bani in mare parte europeni. Pubelele ar fi urmat sa ajunga la cetateni in anul 2013. Insa autoritatile s-au impotmolit in birocratie. Intre timp, primariile din judet au incercat sa functioneze pe cont propriu.
Jichici Iosif Mircea, Primarul orasului Lipova: "Noi am avut norocul sa accesam niste fonduri europene. Acum sase ani am achizitionat 3 masini europubele si deocamdata functionam in colaborare cu trei primarii cu care suntem in parteneriat ..."
Pocriser Dan Stefan, Primarul orasului Pancota: "Avem infiintat in cadrul primariei un serviciu public de salubritate prin care ne administram modul de gestionare respectiv de aducere la goapa de gunoi a deseurilor menajere de pe raza orasului."
In judet, ar fi trebuit sa se amenajeze statii speciale, apoi pubelele sa fie livrate, astfel incat sa se poata face colectarea selectiva a gunoiului. Reprezentantii asociatiei care urma sa se ocupe de acest proiect amplu spun ca problemele au inceput atunci cand firma care a contractat aceste lucrari a intrat in insolventa.
Adrian Tolea, Director Executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara - sistem integrat de gestionarea deseurilor: "Consiliul judetean a fost nevoit sa faca o noua licitatie pentru restul de lucrari ramase de executat. Totusi s-au finalizat toate lucrarile la 31 decembrie 2015, in termenul acordat de UE, ulterior s-a pierdut anul 2016 pentru ca primarii au dorit sa treaca de la taxa la tarif"
Reprezentantii consiliului judetean spun ca, in cele din urma, pubelele ar putea ajunge in curtile oamenilor la sfarsitul acestui an, in cel mai fericit caz.