Toti cei 29 de politisti de la Sectiile 1 si 3 au fost arestati preventiv
Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a 15 politisti de la sectiile 1 si 3 din Bucuresti, decizia fiind luata intr-unul dintre cele doua dosare aflate la aceasta instanta.
O instanta a Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat astfel intr-unul din cele doua dosare in care procurorii au cerut arestarea preventiva a 29 de politisti de la sectiile 1 si 3.
Intr-unul din dosare procurorii au cerut arestarea preventiva a 15 politisti, solicitarea fiind admisa. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Propunerea de arestare preventiva privindu-i pe ceilalti 14 politisti a fost judecata intr-un al doilea dosar in care instanta nu a luat inca o decizie.
Politistii de la sectiile 1 si 3 sunt acuzati ca luau mita individual sau impreuna cu unul sau doi colegi, de la soferi contravenienti, dar si de la proxeneti si prostituate, iar in unele situatii, la sfarsitul turei imparteau banii obtinuti, sumele fiind cuprinse intre 50 si 600 de lei.
Astfel, unii dintre cei 31 de politisti surprindeau femei care practicau prostitutia si le percepeau taxe de protectie, pentru a nu constata faptele si pentru a nu le sanctiona, a precizat Directia Generala Anticoruptie (DGA) intr-un comunicat de presa.
Politistii nu actionau ca o grupare, ci individual, pe tura, impreuna cu unul sau doi colegi. O parte dintre politisti ii cunosteau pe proxenetii si pe prostituatele din circumscriptia sectiei de politie si primeau bani de la acestia "pentru a nu intocmi actele constatatoate", a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu.
Un alt mod de operare a politistilor era sa identifice si sa selecteze anumite masini, pe care le opreau, le aduceau la cunostinta soferilor ca au incalcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastra" sau "mergeti la masina si ganditi-va la situatia dumneavoastra" ii determinau sa le dea bani, a mai spus Bogdan Staicu.
"Agentii de politie se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica, de regula in echipaje de doi sau trei, si aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege (contraventii si infractiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor si purtau uniforma institutiei. Erau selectate in trafic anumite autoturisme - din categoria superioara sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.). Astfel, fie le surprindeau direct in timp ce incalca o norma legala, fie le verificau prin mijloacele din dotare si daca se constatau anumite deficiente - de ex. ITP expirata - le urmareau si le opreau, apoi il verificau si pe conducatorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme si verificau atat autoturismele cat si conducatorii auto", se mai arata in comunicatul DGA.
Dupa primirea banilor sau la sfarsitul turei, in unele situatii agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti, iar sumele erau cuprinse intre 50 si 600 de lei.
Peste 100 de astfel de infractiuni au fost retinute in sarcina celor 31 de politisti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, in perioada octombrie - decembrie 2011.