144.500 de medici, asistente şi infirmieri luptă în România împotriva Covid. Iniţiativa "adoptă un medic", lansată la Cluj

Dată publicare: 31-03-2020 08:03
Dată actualizare: 31-03-2020 10:00


Sistemul medical va trece prin noi transformări după Ordonanța Militară dată duminică seară.

Cadrele medicale vor fi detașate oriunde va fi nevoie și toți pacienții suspecți de coronavirus vor fi internați și tratați fără să se mai aștepte rezultatul testului.

În plus, angajații spitalelor pot cere autorităților să fie cazați în hoteluri și pensiuni ca să nu își infecteze rudele.

144.500 de medici, asistente şi infirmieri sunt acum în prima linie şi luptă pentru vieţile bolnavilor. Stau zeci de ore în spitale. Sunt obosiţi, dar mai ales se tem să mai meargă acasă la familii.

Nicolae Gabriel Dan, director medical la spitalul municipal Codlea: "Încercam să nu se expunem şi familiile la aceste riscuri pe care noi ni le-am ales."

Spații de cazare pentru medici

 

Ultima ordonanţa militară îi poate ajuta pe eroii din spitale.

Marcel Vela: "Ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale care au în subordine sau în coordonare unităţi sanitare vor asigura la cerere spaţii hoteliere destinate repausului intre ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar."

Autorităţile din Codlea au găsit deja câteva spaţii de cazare pe care să le pună la dispoziţia celor 30 de medici şi 80 de asistente din spital.

Erwin Albu, viceprimar Codlea: "Decât să plece km întregi până la domiciliu este foarte bine să le oferim tot confortul necesar."

La Cluj, un ONG a lansat iniţiativa "adoptă un medic", cerând oamenilor să pună la dispoziţia cadrelor medicale spaţii de cazare.

Mihai Huțanu, coordonator: "Avem un momentul de faţă un mesaj trimis de la un domn de la Cluj, care a spus că are un spaţiu destul de mare de cazare, unde poate caza în jur de 10-20 de medici."

Dacă ne uităm la experienţa altor ţări, primele victime au fost chiar angajaţii din spitale. În aceste condiţii, unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID risca să rămână fără doctori.

Noua ordonanţa militară le cere cadrelor medicale să fie pregătite să lucreze şi în alte spitale.

Raed Arafat: "Personalul medical de specialitate - medici primari, specialişti sau rezidenţi, personalul mediu sanitar, personalul auxiliar sanitar şi personalul sanitar cu studii superioare, chimişti, fizicieni, farmacişti, pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi sanitare publice care înregistrează deficit major de personal."

Pe durata stării de urgenţă cadrele medicale nu pot refuza detaşarea sau delegarea, iar dacă acest lucru se va face în alte localităţi decât cele de domiciliu, primăriii sau reprezentanţii unităţilor sanitare sunt obligaţi să le ofere cazare şi hrană."

Laurian Jurca, medic pneumoftiziolog: "Această detaşare repet trebuie făcută cu mult discernământ. Dacă serviciul este asigurat de altcineva. Spitalele din care se va pleca pot să aibă situaţia celui spre care se îndreaptă."

Noi proceduri de tratare a pacienților suspecți de Covid-19

 

O altă măsură luată de autorităţi se referă la noi proceduri de tratare a pacienţilor suspecţi.

Raed Arafat: "Orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv chiar dacă nu exista testarea la nivelul unităţii de primiri urgente, motiv pentru care personalul medical trebuie să se echipeze corespunzător."

S-a ajuns la această măsura după ce în mai multe oraşe din ţară angajaţi de la serviciile de ambulanţă au refuzat să preia pacienţi suspecţi, ce prezentau simptome de coronavirus. De acum înainte însă, cei care vor refuza internarea sau transferul pacienţilor vor intra sub incidenţa penală."

Raed Arafat: "Nimeni nu a zis că bolnavul se internează obligatoriu în spitalul respectiv, dar o soluţie pentru bolnav trebuie să fie găsită, iar bolnavul dacă este în stare critică, trebuie să fie tratat, mai ales dacă este altă problemă. Şi aici vorbim de exemplu de cazuri de traumă, care sunt "suspicionate" să aibă şi COVID. Nu pot să aştepte trauma să fie tratată până se termină testul pentru COVID."


VIDEO PROTVPLUS.RO