125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Cum l-au comemorat romanii pe poet

15-06-2014 19:10


Mihai Eminescu

In ziua in care s-au implinit 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, sute de oameni au fost la mormantul sau din cimitirul Bellu sa ii cinsteasca memoria.

Unii cred ca opera sa e inteleasa si apreciata doar de romanii trecuti prin scoli inainte de Revolutie, altii sunt convinsi ca poetul national transmite valori si generatiei tinere. De pilda, respectul pentru limba romana curata de care incepe sa ne fie dor.

In cimitirul Bellu ortodox, alaturi de criptele in care odihnesc Caragiale, Cosbuc si Sadoveanu, s-a tinut parastasul lui Mihai Eminescu. Multi dintre cei sositi cu flori si simboluri tricolore sunt surprinzator de tineri.

Un domn a venit din Ucraina ca sa se roage la mormantul lui Eminescu.

Un tanar de 30 de ani spune ca acasa, in Transnistria, devine un act de curaj sa reciti poeziile lui Eminescu.

Dan Puric: "Romania nu poate sa intre in Europa prin patul lui Procust, unde picioarele lui Eminescu nu intra. Asta sa fie clar! Avem nevoie de o Europa care sa ia Romania cu valorile ei fundamentale, nu retezate".

Peste 500 de oameni au venit in sala mare a Ateneului Roman si poarta in piept cocarda, la evenimentul dedicat celor 125 de ani impliniti de la moartea lui Eminescu. Si totusi sunt romani care contesta continuarea cultului acestei personalitati. Publicarea integrala a manuscriselor sale a fost contestata si a facut obiectul unei anchete a Procuraturii.

Abia dupa 4 ani cercetarea a confirmat ca editarea a fost nu doar legala, ci si necesara. Erau 14.000 de pagini scrise de mana poetului si lasate statului roman de Titu Maiorescu. Devenisera atat de fragile incat puteau fi distruse de o simpla atingere.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO