De la Primăria Bucureşti se vor da peste 11 milioane de euro, pentru a schimbarea reţelei electrice, a stâlpilor şi a becurilor, în Herăstrău.

Cel mai mare parc al Capitalei are statut de monument istoric, iar acest proiect are nevoie inclusiv de un aviz de la Ministerul Culturii. În tot acest timp, cei care se opun lucrărilor, spun că în Herăstrău ar fi multe alte priorităţi: de la alei găurite sau crăpate, până la malurile surpate ale lacului.

Un sistem de telegestiune, adică de supraveghere videocontrol şi de la distanţă a iluminatului public este pe lista de achiziţii a Administraţiei Lacuri-Parcuri.

Instituţia a cerut Primăriei 11 milioane de euro şi a promis că va moderniza Herăstrăul, însă doar în privinţa lămpilor, care nu ar mai respecta standardele tehnologice, pentru că ar emite vapori toxicii şi ar consuma prea mult.

Parcul Regele Mihai I, fost Herăstrău, este cel mai mare din Capitală, cu 187 de ha. Potrivit unui proiect deja aprobat de Consiliul General, municipalitatea ar urma să cheltuie 52.215.500 de lei pentru a schimba reţeaua electrică subterană, pentru a înlocui stâlpii, sistemul de iluminat şi a instala camere video.

Pentru că parcul este monument istoric de categoria A, toate intervenţiile trebuie aprobate în prealabil de Ministerul Culturii.

Administraţia Lacuri şi Parcuri a cerut aprobări de la Cultură... însă a primit un aviz favorabil doar pentru: "intervenții la rețeaua electrică subterană folosind traseele existente... fără avizarea echipamentelor supraterane (stâlpi etc.), pentru care se va depune spre avizare un studiu istoric, peisagistic și de impact vizual."

Adică înlocuirea stâlpilor nu intră între lucrările avizate de Ministerul Culturii. În aceste condiţii opoziţia este hotărâtă să ceară anularea proiectului.

O turistă din Washington spune că nu a văzut până acum un parc atât de mare şi de verde, şi că din punctul său de vedere stâlpii arămii cu patină de epocă dau farmec aleilor.

Localnicii şi turiştii spun că în parc ar fi alte probleme urgente. "Mai sunt şi alte lucruri care trebuie făcute! Malul refăcut... Nu mă pricep la construcţii, dar nu-mi place cum se vede."

Reprezentanţii ALPAB nu ne-au răspuns câţi stâlpi vor să schimbe, nici câte becuri LED vor să cumpere de atâtea milioane de euro şi nici nu au oferit alte detalii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!