1.000 de semnaturi pentru a interzice pacanelele in baruri si restaurante. "Sunt oameni care joaca alocatiile copiilor"
Romania a ajuns o tara sufocata de "pacanele". Este revolta unei tinere juriste din Cluj. Ea a initiat o petitie prin care cere interzicerea jocurilor de noroc: in baruri, cluburi si restaurante.
Femeia a luat a aceasta decizie, scandalizata ca unii dintre jucatorii care au capatat dependenta au ajuns sa se sinucida. Pana acum strans aproape o mie de semnaturi insa are nevoie de 100 de mii ca sa faca o propunere legislativa.
Ioana Cristea a luat aceasta decizie dupa ce in jurul ei multi oameni au avut de suferit de pe urma jocurilor de noroc.
"Nenorocirea e ca majoritatea celor dependenti de aparate nu se mai descurca singuri sa iasa din iadul in care au intrat. Si ajutorul vine greu, vine tarziu, vine cand oamenii deja sunt exasperati de ce se intampla. Statul si afaceristii dibaci fac profit din saracia celor care, la sapte dimineata, asteapta tremurand sa se deschida sala", spune Ioana Cristea.
Tanara jurista vrea ca aceste jocuri sa fie mai aspru impozitate si sa fie mutate exclusiv in cazinouri.
"Sa se interzica in toate spatiile publice, ori restrangerea lor in statiuni mari de turism cum sunt cele de la Marea Neagra. Sa fie cazinouri efectiv pentru oameni care au bani intr-adevar si vor sa se distreze. Pentru ca acestea afecteaza in primul rand clasa de mijloc si clasa saraca. Sunt oameni care joaca alocatiile copiilor sau tineri care iau banii din portofelul parintilor".
Ioana a creat si un grup informal pe o pagina de socializare care se numeste "Vreau sa ne pese".
"Cand le vezi te tenteza sa bagi bani si sa joci, chiar daca castigi, te simti rau si te atrage acolo tot timpul. Eu cred ca provoaca boala, aparatele astea. Eu ca jucator ar fi de acord sa se interzica total”, spune un jucator sub protectia anonimatului.
Medicii psihiatri spun ca anual trateaza sute de pacienti dependenti de pacanele.
"Este practic o iluzie intretinuta, ideea de Las Vegas, de castig imediat, usor. Un adolescent sau tanar fara perspective deosebite foarte rapid poate cadea pe aceasta panta", atrage atentia Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru Spitalul Socola Iasi.
Anul trecut, un tanar de 27 de ani din Iasi, si-a pus capat zilelor. Jucase pana si banii necesari ca sa-si inmormanteze fratele, care isi luase zilele tot din pricina jocurilor de noroc.
Potrivit petitiei, care citeaza un studiu european, Romania se afla pe primele locuri in Europa cu peste 6 sinucideri la suta de mii de locuitori. Una dintre cauze este dependenta patologica de jocuri, alaturi de saracie.