100.000 de kilograme de plastic sunt purtate pe Dunărea românească anual. „Vine, bea o bere, lasă sticla aici”
Aproape 100.000 de kilograme de plastic sunt purtate de Dunăre, în fiecare an, pe teritoriul României. Plastic care este ingerat de pești și ajunge, în final, în corpul nostru. Și ne îmbolnăvește.
Asta arată cel mai recent studiu în domeniu, făcut de Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Nu știm însă, cu exactitate, cu cât contribuim noi, românii, la poluarea cu plastic a fluviului.
Mai bine de un an, specialiștii au colectat peste 130 de probe de apă din 3 sectoare de pe Dunărea românească: Moldova Veche, Gruia și Isaccea. A rezultat că apele fluviului transportă aproape 100 de tone de macro și micro plastic în fiecare an.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Până acum, nu știm cât din această cantitate ajunge în Dunăre din cauza românilor. Totuși, cea mai poluată apă se găsește la intrarea în țară.
Mădălina Călmuc, asistent de cercetare, Universitatea Dunărea de Jos, Galați: „Nu putem încă estima cam care este contribuția României. Cea mai mare cantitate a fost identificată la Moldova Veche”.
Plasticul din apă ajunge în carnea peștilor și, de aici, în corpul nostru. Iar asta ne îmbolnăvește.
Valentina Andreea Călmuc, asistent de cercetare, Universitatea Dunărea de Jos, Galați: „Pe suprafața microplasticelor aderă și alți compuși toxici, cum ar fi metalele grele, dar și pesticidele, și compușii farmaceutici”.
Dr.Alexandru Nechifor, prorector al universității Dunărea de Jos: „O cantitate mare de microplastic prezent în organismul uman este implicată în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer”.
Alexandra Damian, Mai Mult Verde: „Polimerii cel mai des întâlniți în probele analizate au fost polietilena și polipropilena, dar și polistirenul, celuloza și poliuretanul. Practic toți aceștia se găsesc în majoritatea ambalajelor alimentare și a produselor de uz casnic”.
În fiecare zi, Dunărea aduce în România 150 de kilograme de microplastic și alte 300 de kilograme de macroplastic. Adică obiecte cu dimensiuni mai mari de 5 milimetri. Iar la acestea se adaugă poluarea produsă de români.
Pescar: „Lumea nu strânge. Vine, bea o bere, lasă sticla aici. Vine, bea un suc, lasă bidonul. Eu nu cred că-i normal”.
Studiul a fost realizat de cercetătorii universității Dunărea de Jos, în colaborare cu două ONG-uri de mediu.