(P) Tot ce trebuie sa stii despre mostenire si succesiune

avocat
Pro TV

Conform legislatiei in vigoare, dreptul la mostenire al sotului supravietuitor exista daca la data deschiderii acesteia nu exista o hotarare definitiva de divort intre el si sotul decedat.

Intrucat in clipele grele in care se discuta mostenirile si succesiunile, membrii familiei sunt adesea afectati emotional, alegerea unui avocat poate fi dificila.

Daca cauti un avocat Bucuresti care sa gestioneze tot ce tine de problemele juridice legate de mostenire, expertii ad-avocat.ro îți stau la dispozitie.

Asociati intr-o casa de avocatura tip boutique - adica ofera abonanamente lunare, cu un anumit numar de ore - avocatii ad-avocat.ro iti pot fi alaturi in nagivarea problemelor legale si juridice, daca ai nevoie de un Avocat in Drept Civil, in cazul unei mosterniri sau cand se decide succesiunea.

Si tot specialistii acestui cabinet de avocatura ne spun tot ce trebuie sa stim despre mosternire si succesiune, asa incat sa fim pregatiti in astfel de momente.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Ce spune legea in materie de mostenire?

Pentru a asigura succesul in materie de succesiuni aveti nevoie de colaborarea cu un avocat cu experienta in acest domeniu. Un avocat cu performante si rezultate exceptionale in ceea ce priveste mosternirile si succesiunea, care va proteja intereselor private ale clientilor, manifestand repect si interes pentru cauza pentru care a fost angajat.

Daca cauti un avocat în Bucuresti ce te poate ajuta in succesiuni, apeleaza cu incredere la echipa ad-avocat.ro.

Ei ne prezinta si ce spune legea in ceea ce priveste mostenirea.

Art. 971- Vocatia la mostenire a sotului supravietuitor

Sotul supravietuitor este chemat la mostenire in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori legali. In absenta persoanelor prevazute la alin. (1) sau daca nici una dintre ele nu vrea ori nu poate sa vina la mostenire, sotul supravietuior culege intreaga mostenire.

Art. 972 – Cota succesorala a sotului supravietuitor (in raport cu celelalte persoane ce vin la mostenire)

Cota sotului supravietuitor este de: Un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului; O treime din mostenire, daca vine in concus atat cu ascendentii privilegiati cat si colaterialii privilegiati ai defunctului; O jumatate din mostenire daca vine in concurs fie numai cu ascendentii privilegiati, fie numai cu colateralii privilegiati ai defunctului; Trei sferturi din mostenire daca vine in concurs fie cu ascendentii ordinari, fie cu colateralii ordinari ai defunctului.

Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitorii legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs la mostenire numai cu cea mai apropiata dintre ele.

Daca in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota din mostenire stabilita potrivit alin. (1) si (2) se imparte in mod egal intre acestea.

Ce este termenul de optiune succesorala si cum accept/ renunt la mostenire?

Termenul de optiune succesorala este termenul legal de 1 an in care succesibilul (persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a putea mosteni, dar care nu si-a exercitat inca dreptul de optiune succesorala) poate accepta sau renunta la mostenire. Acceptarea mostenirii este expresa atunci cand succesibilul isi insuseste calitatea de mostenitor printr-un inscris autentic ori sub semnatura privata. Acceptarea este tacita atunci cand succesibilul face un act ori un fapt pe care ar putea sa-l faca doar in calitate de mostenitor (de exemplu, instrainarea, cu titlu gratuit sau oneros, a drepturilor asupra mostenirii).

In vederea realizarii acestor documente si inscrisuri oficiale, puteti oricand conta pe ad-avocat.ro daca cautati un avocat Bucuresti. In cazul in care, in termenul de 1 an, succesibilul care cunostea deschiderea mostenirii si calitatea sa de succesibil nu si-a exercitat dreptul de optiune succesorala prin acceptare ori prin renuntare, legea prezuma ca a renuntat la mostenire.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a putea mosteni?

Existenta capacitatii succesorale: Persoana trebuie sa existe in momentul deschiderii mostenirii. Pot fi succesori persoanele fizice in viata la data deschiderii mostenirii, persoanele disparute, persoanele concepute, dar nenascute la data deschiderii mostenirii si persoanele juridice de la data dobandirii personalitatii juridice in conditiile legii.

Nu pot mosteni persoanele fizice predecedate, persoanele juridice care au incetat sa aiba fiinta inainte de data deschiderii mostenirii si codecedatii (persoanele fizice decedate in acelasi timp, fara a se putea stabili daca una a supravietuit celeilalte, nu au capacitatea de a se mosteni reciproc).

De cate feluri este mostenirea?

Mostenirea poate fi legala sau testamentara. Mostenirea este legala cand transmisiunea patrimoniului succesoral are loc conform legii si ea exista atunci cand defunctul nu a lasat testament ori cand testamentul lasat de el nu produce efecte, in tot sau in parte. Pe de alta parte, mostenirea este testamentara cand transmiterea succesiunii are loc in temeiul vointei defunctului, lasata prin testament.

Cand se deschide mostenirea si care e importanta acestei date?

Specialistii ad-avocat.ro spun ca mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia si la ultimul domiciliu al defunctului. Persoana care pretinde mostenirea trebuie sa dovedeasca moartea si data mortii celui pe care vrea sa-l mosteneasca. Data deschiderii mostenirii prezinta o importanta mare intrucat in functie de ea se determina persoanele chemate la mostenire, capacitatea lor succesorala, drepturile care li se cuvin, succesiunea efectiva.

Validarea sau anularea testamentului

Conform Codului Civil, mostenirea poate fi legala ori testamentara, iar aceste doua modalitati pot coexista fara probleme. Totusi, in cazul mostenirii testamentare, se pot incalca drepturile anumitor persoane. Astfel ca, daca cauti un avocat Bucuresti specializat in mosteriniri si succesiuni, ai grija sa alegi unul cu expertiza. Altfel spus, el trebuie sa urmareasca si sa valorifice atent motivele privind validarea sau anularea testamentului.

Art. 1035 NCC face referire la continutul testamentului. Astfel: „testamentul contine dispozitii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum si la desemnarea directa sau indirecta a legatarului.
Intrucat solutia unei actiuni in validarea sau anularea testamentului va poate influenta semnificativ, va recomandam sa apelati la un avocat specializat in drept succesoral.

Mostenirea prin proces

Desi ne-am astepta la un parcurs lin in ceea ce priveste transmiterea unui patrimoniu pe cauza de moarte, mostenirea prin proces reprezinta o realitate juridica des intalnita, spun avocatii ad-avocat.ro.

Se intampla litigiul atat in cazul unei succesiuni legale, cat si in cazul unei succesiuni testamentare.

Redam mai jos cateva articole din Codul de Procedura civila lamuritoare in acest sens:

Art. 6. Dreptul la un proces echitabil, in termen optim si previzibil: Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in termen optim si previzibil, de catre o instanta independenta, impartiala si stabilita de lege. In acest scop, instanta este datoare sa dispuna toate masurile permise de lege si sa asigure desfasurarea cu celeritate a judecatii. Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in faza executarii silite.

Art. 7. Legalitatea: Procesul civil se desfasoara in conformitate cu dispozitiile legii. Judecatorul are indatorirea de a asigura respectarea dispozitiilor legii privind relizarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor partilor din proces.

Art. 8. Egalitatea: In procesul civil partilor le este garantata exercitarea drepturilor procesuale in mod egal si fara discriminari. De asemenea, mostenirea prin proces implica necesitatea indeplinirii de catre dumneavoastra a conditiei (conditia) interesului, prevazuta de art. 33 din Codul Civil, conform caruia ”interesul trebuie sa fie determinat, legitim, personal, nascut si actual. Cu toate acestea, chiar daca interesul nu este nascut si actual, se poate formula o cerere cu scopul de a preveni incalcarea unui drept subiectiv amenintat sau pentru a preintampina producerea unei pagube imninente si care nu s-ar putea repara.”

Pentru ca mostenirea prin proces sa fie cuantificata in mod corect, legal, va recomandam sa apelati la un avocat specializat.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Lansarea noului Lexus LBX
(P) Lansarea noului Lexus LBX

Lansăm în România un model revoluționar marca Lexus. Noul LBX este un crossover compact, care redefinește standardele în clasa sa, oferind un echilibru perfect între exigențele vieții urbane și aventura în natură.

(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină
(P) Zilele Enayati Medical City aduc împreună profesioniștii pentru schimb de cunoștințe și colaborare în medicină

Acest eveniment de prestigiu își propune să reunească profesioniști medicali din întreaga țară în cadrul unor sesiuni științifice de excepție și dezbateri de ultimă oră în domeniul medical privat.

(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara
(P) Altex dă startul campaniei Black Friday de primavara

Altex, liderul pieței electro-IT din România, dă startul evenimentului devenit tradiție, Black Friday de Primavara, care începe joi, 18 aprilie.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.