Laptele, singurul produs de origine animală care nu îmbătrânește și nu îmbolnăvește. 7 beneficii pentru sănătate

29-05-2020 09:53


Lapte

Laptele este primul aliment pe care îl consumăm din prima zi de viață. Iar nutriționiștii spun că este un aliment complex, care aduce beneficii sănătății și pe care îl putem mânca pe tot parcursul vieții.

Laptele, unul dintre cele mai vechi alimente care intrat în viața oamenilor în urmă cu mii de ani, a reprezentat de-a lungul timpului una dintre principalele surse de nutrienți pentru om.

De acum 8.000 de ani, de când populația Mesopotamiei a început să domesticească animalele și să le crească pe lângă propria gospodărie, laptele a devenit unul dintre cele mai consumate alimente de către om.

Iar sfârșitul secolului 19 a fost punctul de cotitură în dezvoltarea industriei lactatelor, odată cu descoperirea pasteurizării de către doctorul francez Louis Pesteur, ceea ce a permis producția în cantități mari și stocarea în condiții de siguranță pentru mai mult timp.

Pasteurizarea rapidă HTST (expunerea la temperaturi înalte pentru o perioadă scută de timp), urmată apoi, în anii ’60, de sterilizare, cunoscută sub numele de UHT (expunerea la temperatură foarte ridicată), au făcut posibilă distrugerea bacteriilor din lapte, permițând păstarea și consumul lor pentru perioade mai lungi de timp.

În zilele noastre, laptele se găsește în toate magazinele, pe toate meridianele lumii. Fie că este vorba despre laptele simplu, la cutie sau bidon cu mâner (ambalaj introdus în 2014 și în România, în premieră, de Zuzu) sau de iaurturi și alte derivate, laptele este unul dintre cele mai consumate alimente de pe Glob.

7 beneficii pentru sănătate

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, în lapte sunt prezente toate elementele nutritive de bază, adică proteine, glucide și lipide și găsim și toate mineralele indispensabile vieții. De aceea, laptele poate fi consumat la orice vârstă, nu doar în copilărie, și chiar este recomandat în alimentația zilnică.

Vă prezentăm mai jos șapte moduri în care laptele, consumat periodic, este benefic pentru sănătate, selectate de medicul nutriționist Mihaela Bilic:

1. Laptele este singurul produs de origine animală care nu creează acidoză, adică nu îmbătrânește și nu îmbolnăvește. Se știe că produsele vegetale sunt alcalinizate, iar cele animale determină un mediu acid. Laptele este însă excepția, iar prezența lui în organism este neutră.

2. Laptele reduce hipertensiunea arterială și scade cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale, datorită prezenței calciului, magneziului și potasiului din alimentație, prezente în proporții optime și toate la un loc doar în lapte.

3. Putem slăbi cu 30% mai repede dacă includem în dietă lapte și produse lactate (iaurt, lapte bătut, brânză proaspătă, urdă). Calciul din lapte se leagă de grăsimile alimentare din intestin și le blochează absorbția prin procesul de saponificare.

4. Nu există fenomenul numit intoleranță la lactoză, este vorba doar de o scădere temporară a capacității organismului de a digera zahărul din lapte. Dacă nu bem lapte și produse lactate în mod constant, această enzimă nu se mai produce. În concluzie, cu puțin efort și introducând treptat laptele în alimentație vom scăpa de balonarea tranzitorie produsă de acesta.

5. Nimic nu poate înlocui laptele ca sursă de calciu pentru organism. Deși există calciu în cantitate crescută și în alte alimente, numai din lapte acest mineral poate fi absorbit și utilizat eficient.

6. În lapte există bacterii nobile numite probiotice, adică favorabile vieții. Aceste bacterii ajung în intestinul uman, unde echilibrează și regenerează flora bacteriană responsabilă atât pentru imunitatea organismului, cât și pentru o digestie optimă (de exemplu, gama Zuzu Bifidus este îmbogăţită cu culturi vii care mențin echilibrul florei intestinale).

7. Creierului îi place laptele și mai ales forma lui ”înghețată”. Laptele este o sursă de serotonină, un aminoacid esențial, care nu poate fi sintetizat în organism și trebuie adus prin alimentație. Nivelul acestei substanțe în creier determină starea de bine și relaxarea.
 

Sursa: Pro TV

Tags: zuzu, lapte, iaurt, sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggeri din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57