Mama lui Ethan Hawke iubeste Romania: "Saracii trebuie ajutati sa se ajute singuri"
Umbla din casa in casa si convinge saracii sa-si dea micutii la gradinita si la scoala. Mama celebrului actor Ethan Hawke iubeste Romania si ne da o lectie despre cum putem sa evoluam si in partile cele mai rebele ale societatii romanesti.
A dat America pentru Romania
Solutia ei: doar prin educatie. E aici de 10 ani si a ajutat generatii intregi de oameni fara carte sa scape de cersit si sa se reintegreze in societate.
O cheama Leslie Hawke. Si recunoaste ca actiunile ei de caritate in Romania au pornit, la fel ca la orice om, din interes personal: doar ca spre deosebire de caritatea la romani, interesul ei ascuns nu era sa o vada Dumnezeu ca face fapte bune, nici castigul material, ci unul mult mai egoist si mai profund: La New York se plictisea de moarte.
Jobul caldut si bine platit, respectiv cel de marketing manager la o publicatie on-line si apartamentul luxos din Manhattan nu-i mai dadeau nici o satisfactie in viata.
Din dorinta de a trai intens, americanca a vandut tot si si-a luat lumea-n cap. Fiul ei e actor celebru la Hollywood, dar ea a vrut aventura: a ales Romania, astazi comuna Podari.
Colinda tigania satului fara teama, n-o sperie nici maidanezii, in schimb, o ingrozeste faptul ca romanii nu fac mai nimic ca sa elimine saracia.
"Educatia, singura sansa pentru cei saraci"
Americanca ne spune adevarul in fata. Degeaba aruncam cu bani, haine si mancare catre saraci. Nu facem decat sa-i obisnuim cu cersitul. Trebuie ajutati sa se ajute singuri.
De 10 ani, aceasta traieste in Romania si umbla din bordei in bordei. A reusit sa trimita la scoala generatii intregi, a gasit locuri de munca pentru saraci, dar "dupa vreo 5 ani am descoperit ca majoritatea acestor copii abandonasera scoala". Nu s-a descurajat. A schimbat tactica.
"Vrem sa ii aducem pe cei mai saraci copii la gradinita, pentru ca daca nu merg la gradinita, nu-i vor ajunge din urma niciodata pe colegi. Nu vor fi niciodata capabili sa aiba un loc de munca", a spus Leslie Hawke.
Entuziasmul ei a convins autoritatile romane ca "educatia timpurie" nu e vorba goala si acum notiunea apare in legea educatiei romanesti. Dar ea vrea mai mult. La gradinita din Podari, 60 de micuti cu parinti prea saraci invata azi cot la cot cu ceilalti copii din sat. Unii au mult de recuperat, dar sansa nu-i pierduta.
Face baluri de caritate, aduce personalitati de la Hollywood. Chiar si fiul ei, actorul Ethan Hawke, pune osul la treaba cand e de strans bani pentru saraci. I-a molipsit pe multi. Consiliul local din Podari a cumparat din propriul buget haine si cizme pentru cei saraci.
Maria e cea fara de care Leslie s-ar fi intors acasa la New York. E invatatoare. N-a emigrat, ci se lupta cu morile de vant acasa. Azi, in Constanta, la Castelu, educa vreo suta de copii, care nici macar nu vorbesc romaneste. Isi iubeste tara, desi stie ca la greu, e intotdeauna singura fata-n fata cu sistemul. Multi zic ca Maria si Leslie sunt idealiste, ca e imposibil sa-i reintegrezi in societate pe saraci, mai ales pe tigani.
Lectia de reintegrare in societate
Straini ca Leslie au gasit aici ceea ce n-ar fi putut avea nicaieri in lume: sansa de a conta in societate, de a fi cineva si de a lasa ceva in urma. Dar ea si Maria nu vor educa saracii la nesfarsit. Peste 9 ani, proiectul lor se incheie.
Ce vom face noi, romanii, cu lectia data de aceste femei ramane de vazut. Dar pentru micutii Tatiana, Madalina, Alex si Gheorghita nu prea mai e timp - la anul trebuie sa mearga la scoala.
Asta nu mai depinde de Leslie, ea nu face minuni. E foarte posibil ca fara ajutor de la Ovidiu Rom, acesti parinti sa-si lase din nou copiii de izbeliste. Incetul cu incetul, va trebui sa intelegem ca noi singuri trebuie sa ne schimbam si sa nu mai asteptam ajutor de la altii.